Statul trebuie sa plateasca pentru esecul de la Fondul Proprietatea

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 10:21
2595 citiri
Statul trebuie sa plateasca pentru esecul de la Fondul Proprietatea
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a decis ca statul sa despagubeasca un fost proprietar, al carui imobil a fost confiscat de regimul comunist, pentru ca nu isi poate vinde decat in pierdere actiunile de la Fondul Proprietatea (FP), primite drept compensatie.

C. Neamtu a obtinut suma de 1,7 milioane de lei de la stat, caruia trebuie sa ii restituie actiunile primite la FP, potrivit deciziei judecatoresti, scrie Ziarul Financiar.

"Instanta a reparat o nedreptate facuta de stat atunci cand i-a obligat pe fostii proprietari sa ia actiuni la Fondul Proprietatea inainte de listare, pentru ca acestia daca isi vand acum actiunile pe bursa incaseaza doar jumatate din valoarea despagubirilor cuvenite", a declarat avocatul lui Neamtu, Iulian Lepa.

Decizia Tribunalului Bucuresti a creat un precedent periculos pentru stat, deoarece mii de romani au fost despagubiti pentru imobilele confiscate de regimul comunist cu actiuni la FP inainte de listarea la bursa.

Ce mai da statul romanilor furati de comunisti? Fondul Proprietatea s-a "terminat"

Astfel, toti aflati in aceasta situatie ar putea merge la tribunal sa isi recupereze despagubirile la valoarea cuvenita.

La infiintarea sa, in 2005, Fondul Proprietatea avea active evaluate la 4 miliarde de euro. Amanarile repetate au adus listarea fondului in plina criza la Bursa de Valori Bucuresti, unde valoarea titlurilor de despagubire se injumatateste.

Statul are mult de suferit, deoarece pentru o despagubire de 1 leu (valoarea nominala a unei actiuni FP), trebuie sa cedeze doua titluri cu valoare de piata de 0,5 lei, in cel mai bun caz.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#stat despagubiri Fondul Proprietatea, #stat plata Fondul Proprietatea, #despagubiri Fondul Proprietatea , #Fondul Proprietatea