Cum si-au pierdut oamenii banii la FNI?

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 21:36
5844 citiri
Cum si-au pierdut oamenii banii la FNI?
Foto: Dfi.wa.gov

Zeci de mii de persoane si-au pierdut banii pe care i-au depus la Fondul National de Investitii, o institutie financiara care s-a dovedit a fi o escrocherie desfasurata cu acordul statului.

FNI s-a lansat in octombrie 1995, iar prima cotatie a unitatii de fond a fost de 10.000 de lei vechi. Insa pe masura ce tot mai multi oameni depuneau bani, fondul raporta randamente false, crescand artificial valoarea unitatii de fond, arata Evenimentul Zilei.

Cand Fondul a intrat in colaps, in aprilie 2000, valoarea unitatii era de 99.700 lei. Practic, FNI anunta cresterea averii investitorilor doar pe hartie, fiind vorba doar despre un joc piramidal.

Numarul de investitori a crescut mult si din pricina campaniei publicitare facute la acest fond, "Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine", dar si din cauza garantiei CEC. In plus, fondul a cumparat foarte multe companii nelistate la bursa, la preturi mari, ceea ce a marit valoarea fondului.

Cand noii investitori nu au mai putut acoperi valoarea lichidarilor Fondul s-a prabusit, iar controalele CNVM nu au descoperit nimic ilegal. Acum, investitorii nu spera sa-si recupereze banii, chiar daca Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat, pentru ca nu a fost gasit vinovat in dosarul FNI, ci doar in dosarul fugii lui Nicolae Popa.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Fondul National Investitii, #bani FNI , #fonduri investitii
Comentarii
Poza Yahoo
Yahoo
rank 5
Poanta este ca multi politicieni au miere pe degete!!!
Poza Yahoo
Yahoo
rank 5