Financial Times: Vantul rece din vest ameninta Europa Centrala si de Est

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 17:47
3122 citiri
Financial Times: Vantul rece din vest ameninta Europa Centrala si de Est
Foto: AFP

Pe langa criza datoriilor, tarile din Europa Centrala si de Est trebuie sa faca fata si retragerii investitorilor straini, avand in vedere ca, in afara de Rusia, majoritatea acestor state depinde de vecinii occidentali.

Un vant rece dinspre Europa "dezvoltata" ameninta cresterea prosperitatii, comenteaza analistii, in Financial Times.

"Criza din zona euro are un impact grav asupra Europei centrale", a declarat Christophe Wuyts, economist la KBC Global Services. "Indicatorii OCDE pentru economiile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt intr-o tendinta de scadere, in timp ce increderea consumatorilor si mediului de afaceri s-a depreciat si mai mult sub nivelul mediu pe termen lung", a adaugat acesta.

In al treilea trimestru, PIB-ul din aceasta regiune a inregistrat o crestere slaba, avand in vedere ca 60 la suta din totalul exporturilor ajung in zona euro, iar jumatate din acest procentaj in Germania.

Din aceasta cauza, se creeaza un mediu nefavorabil pentru fondurile locale de investitii. "Nu exista un orizont pe termen lung, nu exista loc pentru evolutii negative", a declarat Christa Bernbacher, sef al Raiffeisen Capital Management pentru Europa Centrala si de Est.

Cu exceptia unor state precum Rusia si Bulgaria, investitorii sunt precauti, a adaugat aceasta. "Un investor poate sa cumpere un activ pentru patru saptamani si sa-l vanda din nou. Managerii de active inteligenti introduc taxe pentru exit-uri", a precizat Bernbacher.

O alta problema o reprezinta procesul de restrangere a operatiunilor in vederea consolidarii capitalului (deleveraging), realizat de bancile europene care sunt principali actionari ai companiilor de administrare a fondurilor de investitii din ECE.

Acest proces are drept scop repatrierea unui profit mai mare la companiile mama, ceea ce explica si scaderea investitiilor in ECE. Totusi, multe subsidiare locale se autofinanteaza, cum este cazul celor din Polonia si Cehia. De asemenea, in Rusia exista o dependenta foarte scazuta de bancile vest-europene.

"Mai expuse sunt statele care depinde de finantarea de la companiile mama, precum Ucraina, Ungaria, Serbia, Romania si Slovenia", a declarat Mauro Ratto, seful departamentului pentru piete emergente la Pioneer Investment.

Intre timp, procesul de integrare cu economia din zona euro, care a determinat mare parte din cresterea economica din ECE, este, in prezent, pusa in pericol, dar nu a disparut total.

"Tarile candidate din Balcani sunt cel mai clar exemplu. UE inca le trimite destui bani. Iar tendinta catre outsourcing ar putea fi consolidata, salariile din industrie din unele state din Balcani find comparabile cu cele din China", a spus Quijano-Evans, seful departamentului de analiza de la ING Commercial Bank.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii Europa Centrala Est, #scadere investitii, #criza zona euro , #fonduri investitii