Greseste Europa in reforma sistemului financiar?

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 08:07
1747 citiri
Greseste Europa in reforma sistemului financiar?
Foto: Javno

De multe ori, masurile cu denumirile cele mai plictisitoare au cea mai mai mare importanta, acesta fiind si cazul propunerii pentru directiva Manageri Alternativi pentru Fondurile de Investitii din Uniunea Europeana.

Pana in luna iulie, aceasta directiva ar trebui sa devina lege, iar discutiile sunt intense in acest moment. Directiva face parte dintr-un plan al Comisiei Europene de a extinde reglementarea la toate institutiile care pot pune in pericol sistemul financiar. Desi nu au fost cauza crizei financiare, managerii fondurilor de investitii au contribuit la prabusirea Lehman Brothers, cred specialistii.

Principalele tinte ale oficialilor europeni sunt fondurile de tip hedge (un fond deschis unui numar limitat de investitori, care face plasamente mai diversificate si al carui manager primeste bonusuri de performanta) si fondurile private equity (care investesc in companii ce nu sunt listate la bursa, pentru o perioada de 3 - 5 ani, firmele respective fiind apoi vandute pentru profit).

Aceste tipuri de fonduri de investitii sunt considerate fie prea riscante, fie prea secretoase, prin urmare potrivite doar pentru investitorii profesionisti.

Totusi, directiva se adreseaza si altor tipuri de investitii. Un exemplu il reprezinta trusturile de investitii, multe dintre ele avand o vechime de peste un secol. Acestea sunt companii publice, conduse de un consiliu ai carui membri sunt numiti de actionari. De asemenea, actiunile lor sunt tranzactionate liber, la fel cum se intampla cu Siemens sau Carrefour, de exemplu.

Prin urmare, sunt deja supuse unor reglementari severe, fiind nevoite sa faca publice toate datele financiare, facand investitii mai putin riscante si pe termen mai lung.

Insa aceste lucruri nu au fost luate in considerare de directiva europeana, iar, in cazul acestor fonduri de investitii, reglementarile ar majora riscul, in loc sa-l diminueze, transferand responsabilitatea de la consiliul director la manageri, potrivit analistilor de la Financial Times. In plus, unele clauze nu sunt potrivite pentru companiile listate public, facand imposibila tranzactionarea actiunilor in fiecare zi.

Intrebarea este de ce aceste trusturi de investitii au fost incluse in directiva, desi nu reprezinta nici un pericol pentru sistemul financiar si nu au jucat nici un rol in criza financiara?

Raspunsul este ca politicienilor din Uniunea Europeana le este teama ca, daca exclud vreun tip de fond din directiva, ar fi o invitatie pentru managerii fondurilor hedge sa gaseasca o "usita" prin care sa evite reglementarile.

Dar aceasta schimbare ar putea fi un lucru pozitiv, deoarece chiar si reglementate, fondurile hedge si private equity sunt mai riscante decat trusturile.

Potrivit lui Lord Rothschild, presedinte al RIT Capital Partners, solutiile propuse pana acum pentru imbunatatirea directivei risca sa se piarda in negocierile dintre Parlamentul European si Consiliul European.

"Realitatea este ca directiva nu este potrivita pentru reglementarea fondurilor de investitii. Cea mai buna solutie ar fi excluderea trusturilor din aceasta directiva. In cel mai bun caz, rezultatul ar fi majorarea costurilor administrative, fara nici un beneficiu. In cel mai rau caz, industria ar fi distrusa in totalitate", a spune Lord Rothschild.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fonduri investitii Europa, #reglementari sistem financiar Europa , #fonduri investitii
Comentarii
Poza nightmare
nightmare
rank 5
Lord Rothschild face parte din Grupul Bilderberg si este un ILLUMINAT