Tradeville: De ce merita sa investesti in primul ETF romanesc - Interviu

Vineri, 31 August 2012, ora 07:36
7943 citiri
Tradeville: De ce merita sa investesti in primul ETF romanesc - Interviu

Primul Exchanged Traded Funds (ETF) a fost lansat, miercuri, pe bursa romaneasca, acest fond prezentand numeroase avantaje, potrivit Tradeville.

Acesta este un fond deschis de investitii, care poate fi tranzactionat la bursa si care urmareste indeaproape performantele unui indice bursier sau ale unui sector de activitate. ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET.

In interviul acordat Ziare.com, analistul financiar al Tradeville, Dragos Darabut, a declarat ca acest fond are numeroase avantaje, printre care comisioane mai mici si o transparenta mai mare.

De asemenea, Tradeville se asteapta la o crestere de 50.000 - 100.000 de lei pe luna a activelor fondului.

Ce este ETF BET Tradeville si care este obiectivul principal al acestuia?

ETF BET Tradeville este primul ETF romanesc listat la BVB. Acronimul ETF vine de la denumirea englezeasca "exchange traded fund" sau fond de investitii tranzactionabil. Obiectivul fondului este replicarea cat mai precisa a performantei indicelui BET. ETF BET Tradeville va investi doar in actiunile care intra in componenta indicelui BET si in depozite bancare.

Cum se face tranzactionarea prin intermediul fondului?

Tranzactionarea unitatilor de fond se poate realiza atat pe piata primara, cat si pe piata secundara. Pe piata primara, pot opera tranzactii doar participantii autorizati in relatia directa cu societatea de administrare. Participantii autorizati sunt intermediarii care au incheiat in prealabil un contract cu societatea de administrare; in cazul de fata, participantul autorizat este SSIF Tradeville, iar societatea de administrare este Vanguard Asset Management.

Participantul autorizat poate face subscrieri si rascumparari pe piata primara fie in nume propriu, fie in numele investitorilor institutionali (fonduri de pensii, fonduri de investitii etc). Pe piata secundara, adica pe bursa, orice investitor care are un cont de tranzactionare deschis la un broker autorizat poate cumpara si vinde unitati de fond. Blocul minim de tranzactionare este de o unitate de fond, iar pretul de inchidere din prima zi de tranzactionare a fost de 5,09 lei/unitate de fond.

Cui este adresat ETF BET Tradeville?

ETF BET Tradeville este un instrument financiar dedicat investitorilor care nu au timpul necesar de a isi construi si urmari un portofoliu care sa replice evolutia celui mai important indice al Bursei de Valori Bucuresti, si anume BET. De asemenea, ETF BET Tradeville este potrivit celor care sunt interesati de tranzactionarea la bursa, dar care nu dispun de sumele necesare obtinerii unei astfel de diversificari. Construirea unui portofoliu minim care sa replice BET-ul, cu respectarea ponderilor si a blocului minim de tranzactionare, este de aproximativ 7,100 lei. Insa, prin achizitia unitatilor de fond ale ETF BET Tradeville, investitorii pot beneficia de o expunere echivalenta cu circa 5 lei, printr-o singura tranzactie.

Primul ETF romanesc a fost lansat pe BVB

Index fund investing este o strategie recomandata si investitorilor incepatori, celor care fac primii pasi pe piata de capital; ei pot exersa intelegerea mecanismelor pietei printr-o singura tranzactie care le va oferi diversificarea si confortul necesare. Benjamin Graham, unul dintre cei mai mari investitori din toate timpurile si mentorul lui Warren Buffet, in cartea sa "The Inteligent Investor", recomanda investitorului incepator plasarea unei parti din economiile sale intr-un indice de actiuni.

Aceasta abordare are ca scop protejarea capitalului prin diversificare, dar si temperarea avantului pe care il simt cei care au primul contact cu piata de capital si care au dificultati in intelegerea riscurilor. Treptat, pe masura ce acesta incepe sa se familiarizeze cu conceptele pietei de capital, cu evaluarea companiilor si cu folosirea anumitor metode de analiza, si daca timpul ii va permite, investitorul isi va putea adauga in portofoliu si alte produse financiare (actiuni sau instrumente derivate).

Nu in ultimul rand, ETF BET Tradeville se adreseaza investitorilor institutionali, fondurilor de pensii si fondurilor de investitii care pot folosi acest instrument pentru implementarea unor strategii de administrare a portofoliului de genul "core satellite", care are ca scop depasirea performantei pietei.

Care sunt principalele avantaje?

Fiind vorba de un fond pasiv, comisioanele operationale sunt mai reduse fata de fondurile administrate activ. Dividendele sunt incorporate in fond. Dupa cum stiti, indicele BET nu este ajustat cu dividendele.

Transparenta este un alt beneficiu pentru investitor, acesta stiind in fiecare zi ce contine portofoliul fondului. Iar pe langa pretul din piata al ETF-ului, investitorul va cunoaste tot timpul iVUAN-ul (valoarea indicativa a activului net unitar) actualizat la 60 de secunde.

La ce castiguri/pierderi se pot astepta investitorii?

Investitorii in ETF BET Tradeville se pot astepta la o performanta similara cu cea a indicelui BET.

Cat de dezvoltata este piata acestor instrumente financiare in alte tari?

ETF-urile au aparut pentru prima oara in anii 1980, in SUA, si au avut succes si in Europa, dupa 1990. Pe pietele din regiune, situatia se prezinta in felul urmator: la bursa din Atena se tranzactioneaza 3 ETF-uri, grecii listand primul fond de acest gen in 2008; la Budapesta se tranzactioneaza un singur ETF, listat in 2006; la Varsovia sunt listate 3 ETF-uri, primul fiind adus pe piata la sfarsitul lui 2010, iar la bursa din Viena sunt listate 22 de instrumente de acest tip, primul fiind construit inca din 2005.

Care este importanta unui ETF pe o bursa?

Un ETF ofera tuturor investitorilor posibilitatea de a-si construi un portofoliu diversificat, la costuri reduse si la preturi accesibile.

Ce asteptari aveti de la acest fond, in primul an de tranzactionare?

Fiind vorba de primul instrument de acest gen din Romania, este dificil de estimat care va fi impactul in piata. Totusi, datorita avantajelor pe care investitorii le au investind in ETF, ne asteptam ca valoarea activelor sa creasca, chiar daca intr-un ritm moderat la inceput.

Pentru primul an, in functie de contextul pietei, ne asteptam la o crestere de 50.000 - 100.000 de lei pe luna a activelor fondului.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com