Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

7 intrebari despre conversia creditelor in franci: Cand se ajunge in instanta

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 08:48
3957 citiri
7 intrebari despre conversia creditelor in franci: Cand se ajunge in instanta
Foto: Banca Centrala a Elvetiei

Legea creditelor in franci a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala (CCR), asa ca romanii cu imprumuturi in moneda elvetiana nu au ce sa faca decat sa astepte aceasta decizie.

Executivul a semnalat, printre altele, faptul ca masura se aplica retroactiv, iar acest lucru ar incalca Constitutia. In plus, legea nu are caracter social, astfel ca vine si in ajutorul unor speculatori, care au luat credite foarte mari.

Pana la decizia CCR, avocatul Adrian Cuculis a analizat textul legii si a realizat pentru Ziare.com un ghid ce cuprinde cateva idei esentiale de care trebuie sa tina seama cei care au de gand sa apeleze la conversie, daca legea intra in vigoare.

Vezi cine poate beneficia de conversie si in ce conditii

Care e primul pas? Este important sa adresati o solicitare/notificare bancii (la fel ca la darea in plata), prin care sa va manifestati interesul in vederea conversiei creditului din franci in lei.

Atentie! Dupa ce veti depune notificarea catre banca, trebuie sa va pregatiti de negociere.

Iata ce spune textul de lege: "Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit, la cursul de schimb de la data incheierii contractului. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei-credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator".

Ce presupune aceasta negociere? In esenta, pentru a putea avea o justa negociere, noile conditii ar trebui stabilite in asa fel incat costurile pentru debitor sa nu fie foarte mari.

Dar ce se intampla daca cele doua parti nu ajung la un consens? Pot exista situatii in care clientul nu e multumit de ce-i propune banca. Iar in astfel de cazuri, ne intoarcem la radacini - tribunalul.

In esenta, asa cum am aratat si mai sus, atata vreme cat cei doi actori implicati in conversie nu se inteleg, atunci situatia va fi transata de catre o instanta de judecata, singura care poate, in acest context, sa analizeze elementele de mai sus si sa dispuna un just pret al contractului. Asta pentru ca leguitorul nu a stabilit in mod clar ce se intampla in astfel de situatii.

Ideea e ca bancile sunt obligate sa faca aceasta conversie, lucru ce rezulta din textul legii.

Ce facem daca, dupa ce trimitem notificarea de conversie, banca refuza aplicarea? Pe de-o parte, textul de lege ne vorbeste de amenzi. Astfel, daca banca nu isi indeplineste obligatia de a incepe demersurile pentru conversie, atunci putem sesiza organele competente in acest sens, pentru aplicarea amenzii, iar ulterior putem sesiza inclusiv instanta de judecata pentru a primi o hotarare de conversie.

Ce se intampla cu creditele cesionate si cele puse in executare silita? Tot instanta de judecata va transa situatia recalcularii debitului, prin contestatii la executare sau actiuni in constatarea sumelor de bani.

Pot cere conversia creditelor si cei ce au acceptat ofertele bancilor de conversie si reducere in sold? Da. Cei ce au acceptat in trecut ofertele de conversie ale bancilor, mai bune sau mai rele, acum au posibilitatea sa fie la egalitate cu ceilalti imprumutati CHF, in sensul ca, daca au facut conversia doar cu o simpla scadere in sold, acum vor putea beneficia de noua lege a conversiei si astfel vor putea recupera inclusiv sumele de bani platite de la acceptarea ofertei bancii si pana la noul act aditional de conversie prin noua lege.

Ce fac cei ce au accepat oferta bancilor si acum vor sa faca conversia conform legii noi, insa banca refuza restituirea sumelor de bani? In cazul unei opozitii din partea bancii, pot merge la instanta de judecata.

Material realizat cu sprijinul avocatului Adrian Cuculis

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#conversie franci intrebari, #conversie franci aplicare , #franc elvetian