Ce optiuni mai au romanii cu credite in franci elvetieni, dupa ce Legea conversiei a picat la CCR

Joi, 09 Februarie 2017, ora 09:56
17496 citiri
Ce optiuni mai au romanii cu credite in franci elvetieni, dupa ce Legea conversiei a picat la CCR
Foto: Arhiva Hepta.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) e neconstitutionala. Insa ce urmeaza pentru imprumutatii in aceasta moneda exotica? Mai au vreo sansa in instanta? Si ce se intampla cu dosarele aflate pe rol?

CCR a invocat doua motive importante pentru care a respins actul normativ.

Primul se refera la faptul ca a incalcat principiul bicameralismului, avand in vedere ca forma legii adoptata de Camera Deputatilor a fost fundamental diferita fata de cea care a trecut de Senat.

Mai mult, nici pe fond legea nu a stat in picioare in fata CCR. Asta pentru ca masura presupunea conversia creditelor in franci la data la care a fost acordat imprumutul, ceea ce ar fi reprezentat o lovitura pentru banci, in contextul in care cursul CHF s-a dublat din 2007 incoace.

Astfel, Ziare.com l-a consultat pe avocatul Adrian Cuculis pentru a ne explica situatia actuala a imprumutatilor in CHF.

El ne-a precizat ca trebuie sa se faca o diferenta clara intre Legea conversiei si dosarele aflate pe rolul instantelor cu privire la inghetarea cursului valutar.

"Decizia primita din partea CCR ce invalideaza orice efect al Legii conversiei si o declara neconstitutionala nu poate avea impact cu privire la deciziile instantei, fiindca nici macar o singura actiune depusa pe rolul instantelor ce vizeaza inghetarea cursului valutar nu a fost bazata pe Legea conversiei", a mentionat avocatul Adrian Cuculis, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Exista voci care isi bazeaza discursul pe faptul ca instantele ar respinge cererile de chemare in judeacata cu privire la inghetarea cursului motivat de decizia CCR.

"Nimic mai fals", arata avocatul, avand in vedere ca din minuta CCR reiese foarte clar intentia judecatorilor constitutionali de a trimite transarea acestor chestiuni direct catre instantele de judecata.

"Curtea a sanctionat institutia impreviziunii aplicabila ope legis, aratand ca aceasta nu poate fi recunoscuta, fiind in contradictie cu prevederile constitutionale ale art.1 alin. (3) privind statul de drept, art.21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil si ale art.124 privind infaptuirea justitiei. Astfel, numai instanta judecatoreasca are competenta si obligatia sa aplice impreviziunea daca sunt indeplinite cumulativ conditiile existentei acesteia."

Pe scurt, impreviziunea se aplica in anumite conditii, stabilite de lege, printre care se numara si "schimbarea imprejurarilor intervenite dupa incheierea contractului", iar instanta are posibilitatea de a decide modificarea contractului sau anularea lui.

Astfel, avocatul Adrian Cuculis arata ca atat timp cat instanta constitutionala ne vorbeste de impreviziune, putem discuta de 2 cai pentru cei cu credite in franci elvetieni de a transa problema. Si anume:

  • fie o actiune bazata pe decizia de data recent a CCR 623/2016 si dovedirea impreviziunii (insa acest lucru inseamna efectiv costuri mari cu taxe de timbru) ;
  • fie clasica si deja batatorita cale a invocarii legii 193/2000 a clauzelor abuzive (fara taxe de timbru catre stat) si astfel inghetarea cursului valutar.

"Daca ar fi sa tragem o concluzie, opinez ca diferenta dintre ziua de 7 februarie 2017 si 8 februarie 2017 ca efect al acestei decizii este ca singura varianta ramasa viabila pentru imprumutati (asa cum era inainte de aparitia efectiva a Legii conversiei) ramane instanta de judecata, iar in functie de cat de bine e gestionat litigiul vor putea obtine aceasta inghetare, dar si restituirea banilor platiti peste cursul valutar inghetat", a punctat Adrian Cuculis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#instanta credite franci, #credite franci judecata , #franc elvetian