Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 10:41
11094 citiri
Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori

Premierul Dacian Ciolos a explicat, marti dimineata, de ce Guvernul a atacat la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, aratand ca nu vrea ca in viitor oamenii care chiar au probleme in a-si achita ratele sa sufere mai mult.

"Din start precizez ca Guvernul a sustinut aceasta lege si a dat un punct de vedere pozitiv, dar cu anumite amendamente. E important ca aceasta lege sa vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu e ca suntem impotriva ei, ci ca sunt cateva elemente care n-au fost luate in considerare de Parlament.

Si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, exista riscul ca in cateva luni sa produca efecte si apoi altcineva sa o atace, o banca, si sa creeze mai multe probleme. In masura in care CCR va da un raspuns rapid, vom corecta acele lucruri in lege astfel incat ea sa aiba adresabilitate omanenilor care chiar au probleme si nu speculatorilor", a explicat Ciolos, prezent la evenimentul Topul National al Firmelor Private din Romania.

Intr-un punct de vedere transmis anterior adoptarii proiectului in Parlament, Cabinetul Ciolos cerea ca legea sa aiba un caracter social. Asta presupunea ca masura sa fie aplicata doar consumatorilor persoane fizice care au credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Astfel, eliminand aceste plafoane, beneficiaza de lege si cei care au facut specula cu creditele in franci elvetieni. Premierul arata ca din romanii pentru care a fost adoptata legea - aproximativ 51.000 de romani - 200 sunt speculatori ale caror credite reprezinta aproximativ o cincime din suma totala.

"Sunt 200 de creditori care au luat imprumuturi de peste 250.000 de franci elvetieni si cei 200 tatalizeaza peste 1 miliard de lei (echivalare din franci elvetieni, n.red.) din cele 5 si ceva care au fost imprumutate. Nu vrem din cauza a cativa speculatori sa traga ponoasele cei care acum chiar au problemele, ci ca aceasta lege sa poata sa fie aplicata fara riscul ca ea sa fie atacata ulterior dupa ce isi face efectele", a conchis Ciolos.

Amintim ca Guvernul a contestat luni la Curtea Constitutionala proiectul de lege referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, astfel ca masura nu va intra in vigoare inainte ca magistratii CCR sa dea un verdict.

Legea, in forma adoptata de Parlament, a starnit critici dure din zona bancara, primul care a atacat-o fiind guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a transmis ca "asistam la curente populiste ale caror solutii magice, intre ghilimele, bineinteles, pot genera euforie in randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori si la initiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu si lung".

In plus, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, a declarat ca Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni si cea a darii in plata ar putea sa dispara "de Martisor", dupa ce se va incheia "tevatura politica".

La randul sau, profesorul universitar Cristian Paun a avertizat intr-un interviu acordat Ziare.com ca populismul de care dau dovada politicienii ne impinge catre o noua criza, iar pretul pentru conversia creditelor din franci in lei va fi platit de toata lumea.

Citeste si:
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...