Cati romani mai au credite in franci si cati nu-si platesc ratele la timp - date BNR

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 14:29
7602 citiri
Cati romani mai au credite in franci si cati nu-si platesc ratele la timp - date BNR
Foto: Banca Centrala a Elvetiei

Legea Conversiei, care vine in sprijinul romanilor cu credite in franci, a fost amanata de plenul Camerei Deputatilor, for decizional, pentru saptamana viitoare. Insa care e situatia acestor imprumuturi? Cum au evoluat din 2008 pana azi?

Clientii care au luat credite in moneda elvetiana s-au plans ca ratele lor au crescut fulminant in ultimii ani, dupa ce cotatia francului s-a dublat, ca urmare a deciziei Bancii Centrale din Tara Cantoanelor de a lasa cursul liber.

Au existat cazuri in care suma lunara de plata a crescut de la 2.000 de lei in 2008 la 3.500 de lei in 2014.

Acesti debitori au facut proteste in repetate randuri, iar acum - cu doua luni inainte de alegerile parlamentare - deputatii au scos din sertar proiectul Legii Conversiei. Asta cu toate ca in Senat acesta fusese adoptat inca din 2014, inainte de explozia francului din 2015.

Situatia creditelor in franci

Numarul creditelor in moneda elvetiana s-a injumatatit din 2008 incoace. Mai mult, ele reprezinta doar un mic procent din totalul creditelor acordate populatiei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a prezentat datele legate de situatia creditelor in franci intr-un raspuns la o interpelare adresata de deputatul PNL Andreea Paul.

Documentul remis la solicitarea Ziare.com prezinta evolutia acestor imprumuturi in perioada 2008-2016.

Acum 8 ani, bancile aveau in bilant 119.748 de credite in franci elvetieni acordate persoanelor fizice, care insumau 12 miliarde echivalent lei. In iulie 2016, acestea s-au injumatatit: 53.794 de imprumuturi in valoare de 5,7 miliarde echivalent lei.

Asta inseamna ca, in prezent, aproximativ 5% din totalul de credite acordate populatiei sunt in franci.

Injumatatirea imprumuturilor in moneda elvetiana a avut loc in contextul in care, in ultima vreme, bancile au incercat sa convinga clientii sa faca o conversie voluntara in lei.

De asemenea, o parte dintre imprumuturi au fost externalizate, adica au iesit din bilantul bancilor, iar unele au fost vandute recuperatorilor.

Mai exact, in perioada ianuarie 2015-august 2016, bancile au externalizat credite in franci in valoare de 283 de milioane echivalent lei.

Cati imprumutati in franci isi achita ratele la timp

Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile.

Rata creditelor neperformante (cu intarzieri de plata mai mari de 90 de zile) in franci elvetieni acordate populatiei se situeaza la 33%.

Comparatie cu creditele in lei

Ideea e ca, in perioada de boom, clientii au fost incantati de faptul ca imprumuturile in franci elvetieni aveau o rata de dobanda mult mai avantajoasa decat in cazul monedei nationale sau euro.

Iar acest avantaj s-a pastrat pana in 2010-2011, potrivit datelor BNR.

Ulterior, insa, a avut loc o scadere semnificativa a ratelor de dobanda pentru creditele in lei, care au devenit astfel mult mai avantajoase decat cele in franci.

Sursa: BNR

Spre exemplu, pentru un credit standard contractat in ianuarie 2008 in valoare de 50.000 echivalent euro, rata lunara de plata in anul de acordare era cu 500 de lei mai mica in cazul creditelor in franci comparativ cu cele in lei.

Mai mult, suma totala platita la finalul anului 2009 de catre cei care au contractat in franci elvetieni a fost cu aproximativ 8.000 de lei mai mica comparativ cu cei care aveau un credit similar in lei. Aceasta diferenta s-a redus la 500 de lei in iunie 2011.

"Daca luam in considerare atat rata dobanzii, cat si cursul de schimb, diferenta dintre suma totala de plata pentru un debitor care a contractat un credit in lei si un debitor care a contractat un credit similar in franci s-a mentinut pana in aprilie 2015 (de la aproximativ 14.000 de lei in iunie 2011 la sub 300 de lei in aprilie 2015), datorita faptului ca primele rate lunare au fost platite la un curs mult mai avantajos comparativ cu cele prezente, astfel ca sumele efectiv platite de catre debitorii cu credite in franci au fost mai mici", arata banca centrala.

Gradul de indatorare

In proiectul initial, Legea Conversiei prevedea ca masura se aplica doar celor care au un grad de indatorare de 50%, adica rata reprezinta jumatate din venituri. Dar deputatii au scos, marti, acest amendament.

Totusi, BNR sustine ca legea ar fi trebuit sa-i ajute doar pe cei care au probleme financiare, iar asta dintr-un motiv foarte simplu.

Potrivit datelor bancii centrale, singurii care inregistreaza o crestere a sumei lunare de plata a creditului raportata la venit sunt cei care s-au indatorat in 2007-2008.

Toti ceilalti consumatori care s-au indatorat in alti ani inregistreaza in prezent un grad de indatorare mai mic decat in momentul acordarii, arata reprezentantii BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#situatie credite franci elvetieni, #numar credite franci, #banci credite franci, #conversie credite franci , #franc elvetian