Oficial BNR: De legea conversiei va beneficia un client care a luat credit un milion de franci sa cumpere actiuni

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 07:36
14943 citiri
Oficial BNR: De legea conversiei va beneficia un client care a luat credit un milion de franci sa cumpere actiuni
Foto: Facebook/Eugen Radulescu

Printre cei care vor beneficia de conversia creditelor, daca legea trece de CCR, se numara o persoana care a luat peste un milion de franci imprumut ca sa cumpere actiuni.

Informatia este furnizata de Eugen Radulescu, seful Directiei stabilitate financiara din BNR, care isi exprima indignarea ca exista persoane influente care vor sa isi transfere datoriile pe spatele tuturor romanilor, cu ajutorul Parlamentului.

"In intelepciunea lor, politicienii au si explicat asta (si au votat unanim!!!): pentru ca bancile i-au inselat pe clienti, nu le-au spus destul despre riscul valutar, si de aceea trebuie pedepsite - inclusiv pentru creditele de, sa spunem, un milion de franci pentru a cumpara actiuni la Transelectrica.

Bietul client a fost inselat de banca, nu-i asa, veroasa. Iar asta este atat de limpede, ca nici nu mai e nevoie de un judecator care sa constate inselatoria - o poate face foarte bine si Parlamentul...", a scris oficialul BNR intr-un comentariu pe Facebook la o postare a fostului ministru de Finante, Ionut Popescu.

Pe de alta parte, Radulescu promite ca BNR va face publice informatiile referitoare la cati romani au credite mai mari de 250.000 de franci elvetieni, prag eliminat din legea conversiei.

"Dupa trepidatiile in care au intrat partidele si parlamentul atunci cand la legea conversiilor a fost introdus pragul de 250.000 CFH si 50% din venituri, putem banui ca legea a fost initiata de si pentru ei. Acum aflam ca sunt doar 200 de imprumuturi de peste 250k. Trebuie sa fie foarte interesanta lista celor 200 daca au avut puterea de a initia o lege si de a obtine votul unanim in Parlament...", scrie Ionut Popescu.

"Nu, Ionut, sunt cu mult mai multi de atat, te asigur. Cu siguranta ca vom da publicitatii cifrele (dar nu si numele...: P) ", ii raspunde Radulescu.

"Nu vad nimic reprobabil sa iei un credit si sa cumperi actiuni, sau sa faci apartamente pe care sa vrei sa le vinzi, sau orice altceva legal. Am insa o mare problema cand cetateanul in cauza isi foloseste influenta politica pentru a arunca in spatele altcuiva datoria lui, si inca nu pentru ca nu are cum sa o plateasca, dar nu mai are chef. Impotriva acestui risc legal banca nu se poate apara. Dar dupa ce plateste, se intoarce impotriva statului roman, care achita tot-tot: si credit, si dobanzi neincasate, si provizioane, si cheltuieli de judecata.

Pentru ca lumea dezvoltata si-a bazat dezvoltarea, printre altele, pe respectarea contractelor, nu pe torpilarea lor, cu prieteni din Parlament. Cat timp se va putea asta la noi, vom fi priviti ca niste salbatici ajunsi cine stie cum intre oameni civilizati. Asta vreti?", scrie Eugen Radulescu intr-un comentariu la o alta postare.

O masura sociala devenita bomba cu ceas

Legea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei a fost adoptata, saptamana trecuta, de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Deputatii au adoptat legea care prevede conversia tuturor creditelor in franci, la cursul istoric de la data acordarii, fara plafon maxim de valoare a creditului si fara sa tina cont de gradul de indatorare al celui imprumutat.

In prezent, cursul francului este de circa 4,15 lei, fata de 2-2,5 lei in perioada 2007-2008, cand s-au acordat cele mai multe credite in aceasta valuta.

Initial, proiectul a fost gandit ca o lege cu impact social, menita sa ii ajute pe cei cu credite in franci si venituri mici, care nu mai fac fata ratelor la banca. Insa din lege au fost eliminate prevederile privind gradul de indatorare de 50% si pragul de 250.000 de franci elvetieni pentru conversie.

Asa incat vor beneficia si cei care au luat imprumuturi foarte mari si nu au o problema cu ratele.

Pe de alta parte, de prevederile acestei legi se vor bucura doar cei aproximativ 51.000 de romani, care au credite in franci.

Motiv pentru care despre aceasta lege BNR a sustinut ca e discriminatorie, pentru ca ii favorizeaza pe cei cu credite in franci.

Ramane insa de vazut daca legea va intra in vigoare in forma actuala, pentru ca Guvernul a atacat-o la Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Eugen Radulescu BNR credit franci, #credite franci BNR , #franc elvetian