Patronatele bancare sunt nemultumite de Legea conversiei creditelor in franci: E neconstitutionala, vom sesiza autoritatile

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 20:33
5769 citiri
Patronatele bancare sunt nemultumite de Legea conversiei creditelor in franci: E neconstitutionala, vom sesiza autoritatile
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) critica adoptarea proiectului de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii imprumutului.

Reprezentantii Consiliului sustin intr-un comunicat de presa, ca, la fel ca in cazul adoptarii Legii darii in plata, vor sesiza autoritatile cu privire la aspectele neconstitutionale ale acestei legi.

Printre acestea, spun ei, se numara aplicarea retroactiva, lipsa de previzibilitate si ingerintele asupra dreptului de proprietate al unora dintre banci.

"Aceste premise creeaza, din nou, un precedent periculos declansat de motivatii false, se situeaza impotriva legislatiei europene in domeniu, insa induc si hazard moral printre diferitele categorii de debitori, consecintele unei asemenea legi putand genera costuri imense, atat materiale cat si de predictibilitate", se subliniaza in comunicat.

Economist-sef al BRD: Legea conversiei creditelor in franci dispare de Martisor, dupe ce trece tevatura politica

Reprezentantii Consiliului au subliniat ca legea poate avea consecinte negative atat asupra bancilor, cat si asupra consumatorilor.

De acord cu sprijinirea celor indatorati

Totodata, reprezentantii CPBR au insistat ca bancile sale membre sunt de acord cu necesitatea masurilor de sprijin a consumatorilor supra-indatorati, afectati de evolutiile economice si financiare globale, mai ales a celor care au contractat credite pentru a-si achizitiona o locuinta.

Insa orice astfel de masura trebuie intreprinsa de o maniera sustenabila atat economic, cat si legal, inclusiv constitutional si fara a afecta pe termen mediu si lung mediul investitional si social din Romania.

Legea conversiei creditelor in franci a fost adoptata. Isarescu: Asistam la curente populiste cu costuri pentru societate

"In mod special dorim sa atragem atentia asupra pericolului de a crea, pe de o parte, inechitati intre consumatorii care nu-si mai pot rambursa creditele si cei care nu mai doresc sa si le achite, iar pe de alta parte o inegalitate vadita intre clientii care au ales creditele in RON, la dobanzi ridicate, dar fara risc valutar, si clientii care au ales creditele in valuta, cu dobanzi mai mici, dar cu risc valutar", se subliniaza in comunicat.

Precizam ca cele cinci banci membre ale CPBR - ING, BCR, Unicredit Bank, Bancpost si Raiffeisen Bank - detin peste o treime din activele intregului sistem bancar din Romania.

Comentariile Consiliului vin dupa ce plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional.

Conversia creditelor: Comisia juridica a eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni

Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect, care merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#banci lege conversie credite franci, #banci credite franci , #franc elvetian