Pe cine ajuta legea conversiei: 40 de romani au luat credite de peste un milion de franci - date BNR

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 11:43
8632 citiri
Pe cine ajuta legea conversiei: 40 de romani au luat credite de peste un milion de franci - date BNR
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a ajuns pe masa CCR, dupa ce Guvernul a contestat-o la inceputul acestei saptamani.

Premierul Dacian Ciolos a explicat ca, in forma actuala trecuta prin Parlament, ar profita in jur de 200 de speculatori, iar romanii care chiar au nevoie de pasuire ar risca ulterior sa ajunga in situatii mai complicate, dupa ce bancile ar ataca actul normativ.

O declaratie si mai transanta a venit din partea unui oficial al Bancii Nationale a Romaniei. Eugen Radulescu, seful Directiei stabilitate financiara din BNR, si-a exprimat indignarea ca exista persoane care, folosindu-si influenta politica, isi transfera datoriile pe spatele tuturor romanilor.

"Nu vad nimic reprobabil sa iei un credit si sa cumperi actiuni, sau sa faci apartamente pe care sa vrei sa le vinzi, sau orice altceva legal. Am insa o mare problema cand cetateanul in cauza isi foloseste influenta politica pentru a arunca in spatele altcuiva datoria lui, si inca nu pentru ca nu are cum sa o plateasca, dar nu mai are chef", considera Eugen Radulescu, intr-o postare pe Facebook.

Cine sunt, de fapt, beneficiarii formei finale a legii conversiei, cea in care parlamentarii au eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni pentru conversie, dar si un grad de indatorare minim al debitorului de 50% din venituri?

Potrivit unei statistici a BNR, beneficiarii "generozitatii" parlamentarilor sunt 1.349 de romani, care s-au imprumutat cu mai mult de 250.000 de franci elvetieni. Dintre acestia, 201 au credite cuprinse intre 500.000 si 1 milion de franci elvetieni si 40 au luat credite cu valoarea de peste 1 milion de franci elvetieni.

Mai mult, la cele 40 de persoane cu credite mai mari de 1 milion de franci elvetieni figureaza 45 de credite contractate, ceea ce inseamna ca cel putin un debitor a luat mai mult de un imprumut de peste 1 milion de franci elvetieni.

Datele BNR arata ca, la modul general, legea conversiei creditelor in franci vizeaza 51.334 de persoane care au luat 53.794 de credite, in valoare totala de 5.662 milioane de lei. Echivalarea din franci elvetieni in lei s-a realizat la cursul CHF/RON valabil la data acordarii creditului.

Statistica pe judete nu e surprinzatoare: majoritatea persoanelor care au luat credite in franci elvetieni de valori mari, de peste 250.000 de franci elvetieni, sunt din Bucuresti (700 de debitori, 716 credite), Ilfov (75 debitori, 80 de credite), Timis (63 debitori, 66 de credite), Iasi (51 debitori, 52 credite), Cluj (48 debitori, 49 credite) si Constanta (46 debitori, 47 credite).

O masura sociala devenita bomba cu ceas

Legea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei a fost adoptata, saptamana trecuta, de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Deputatii au adoptat legea care prevede conversia tuturor creditelor in franci, la cursul istoric de la data acordarii, fara plafon maxim de valoare a creditului si fara sa tina cont de gradul de indatorare al celui imprumutat.

In prezent, cursul francului este de circa 4,15 lei, fata de 2-2,5 lei in perioada 2007-2008, cand s-au acordat cele mai multe credite in aceasta valuta.

Initial, proiectul a fost gandit ca o lege cu impact social, menita sa ii ajute pe cei cu credite in franci si venituri mici, care nu mai fac fata ratelor la banca. Insa din lege au fost eliminate prevederile privind gradul de indatorare de 50% si pragul de 250.000 de franci elvetieni pentru conversie.

Asa incat vor beneficia si cei care au luat imprumuturi foarte mari si nu au o problema cu ratele.

Pe de alta parte, de prevederile acestei legi se vor bucura doar cei aproximativ 51.000 de romani, care au credite in franci.

Motiv pentru care despre aceasta lege BNR a sustinut ca e discriminatorie, pentru ca ii favorizeaza pe cei cu credite in franci.

Ramane insa de vazut daca legea va intra in vigoare in forma actuala, pentru ca Guvernul a atacat-o la Curtea Constitutionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#credite franci elvetieni bnr statistica , #franc elvetian