Ziare.com

Bancile, obligate sa provizioneze toate creditele populatiei daca pierd un proces

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 17:42

   

Bancile, obligate sa provizioneze toate creditele populatiei daca pierd un proces
Bancile vor fi obligate sa provizioneze toate imprumuturile populatiei aflate acum in derulare, daca pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementeaza dobanzile la creditele consumatorilor.

"Vreau sa va atrag atentia ca, incepand cu 2012, Romania va aplica in totalitatea sistemului bancar standardele internationale de contabilitate, IFRS. Conform IFRS, cand se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uita sa vada ce litigii exista si mai ales care au fost pierdute" , a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, ciatat de Mediafax .

Ghetea, care este si presedinte al CEC Bank, a exemplificat ca in cazul in care un client CEC Bank castiga un proces, prin care i se reduce dobanda de la 10% la 4% prin inlocuirea ratei de baza cu Euribor, atunci auditorul arata ca exista un precedent si se provizioaneaza intregul portofoliu de imprumuturi.

"In acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentara daca nu cumva a actionat din timp si a adus capital sa suplineasca aceasta pierdere", a precizat Ghetea.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Oficialul ARB a lasat de inteles ca bancile vor proviziona creditele in totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potentiala din reducerea de dobanda care ar interveni in urma unui proces.Astfel, bancile ar fi obligate sa acopere sumele primite in plus fata de ce va considera instanta ca trebuia incasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ordonanta, aflata in dezbatere la Camera Deputatiilor, dupa ce a primit votul Senatului, are ca principala prevedere de impact obligatia bancilor de a calcula dobanzile variabile exclusiv in functie de un indice de referinta transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata pe parcursul derularii contractului.

Bancile sustin ca actul normativ le permite sa pastreze actualele costuri, prin majorarea marjei fixe aferente ratelor variabile, aratand ca in caz contract pierderile sistemului vor fi de sute de milioane de euro.

OUG 50/2010 precizeaza ca in cazul clientilor care nu se prezinta sa semneze actele aditionale la contract se considera acceptare tacita, ceea ce nu inseamna ca documentele nu pot fi respinse de catre clienti sau atacate in instanta.
Mai mult, actul normativ stipuleaza ca toate prevederile care exced cadrul legal sunt nule de drept.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1903 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai atunci de ce nu ne respecta

de ce nu vor sa evite procesele. le cer cu gura lor . de ce nu aplica legea asa cum face orce om normal,,dar ei se cred mai presus de lege ,ei vor sa fure iar daca sunt descoperiti dau statul in judecata. de pierdut procese vor pierde pentru ca nu numai oug50 e impotriva lor ci sunt si altele mai vechi chiar din 1999 ,dar noi am fost ignoranti ! acum poate e tarziu pentru ei sa dea vina pe altii (auzi sa dea statul in judecata pentru ca nu mai pot fura). eu recunosc doar dobanda care am semnat-o la incheierea contractului . ce ar fi sa caute sa evite procesele sa puna dobanzile la loc cum erau camd am semnat contractele si sa treaca la treaba sa finanteze economia. sunt sute de companii care ar dorii un credit poate pentru a accesa un fond european dar nu au de unde sa i-a bani , doar bancile traiesc bine si au profit de pe noi fraierii care tacem si platim dobanzile lor absurrde si daca ar fi doar atat dar mai platim si comisioane . cu totul dobanda + comision eu le dau 14,5 % pentru chf iar un elvetian da 2 % maxin

 

accesati si : penru a vedea cauzele pierdute ale bancilor

http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
www.ordonanta.info
http://www.creditbancpost.info
> > Clienti Volksbank - http://groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/
> > Clienti BCR - http://groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/
> > Clienti Raiffeisen - http://groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/
> > Clienti BRD - http://groups.yahoo.com/group/clientibrd/
> > Clienti ING - http://finance.groups.yahoo.com/group/ing_oug50/
> > Clienti Alpha - http://finance.groups.yahoo.com/group/alphaoug50/
> > Clienti RBS - http://finance.groups.yahoo.com/group/crediteRBS/
> > Clienti BancPost - http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
> > Clienti OTP - http://finance.groups.yahoo.com/group/Clienti_OTP_bank_OUG_50/
> > Clienti BT - http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_transilvania_bucuresti/
> > Clienti Crediteurope - http://groups.yahoo.com/group/crediteurope_bank/


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor