Ce trebuie sa stii daca ai credit in franci elvetieni: Toti ar putea castiga

Luni, 26 Mai 2014, ora 17:53
12771 citiri
Ce trebuie sa stii daca ai credit in franci elvetieni: Toti ar putea castiga
Foto: Wikipedia

Plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva, considera avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), care a dat o decizie in acest sens in cadrul unui litigiu din Ungaria.

Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare valabil cu o zi inainte de data de plata a ratei, aminteste casa de avocatura Coltuc, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Veste buna pentru cei care au credite in franci elvetieni

Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic. Pornind de la acest caz, avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a 2 cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare la plata ratelor, poate fi o clauza abuziva.

Avocatul general a anuntat insa ca "este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele 2 cursuri de schimb".

In 2006-2007, cand creditele in aceasta valuta erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum, insa, cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 de bani. In consecinta, ratele celor imprumutati au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

"Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total. Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respecate in 9 din 10 deciizii finale ale judecatorilor", a spus Marius Coltuc, avocat.

"Orice decizie favorabila a CJUE poate fi folosita ca jurisprudenta si la noi, in conditiile in care situatia e similara pentru ca si in Bulgaria, Croatia si Romania o buna parte a formularilor din contractele de credite au fost similare", a transmis si avocatul Alin Iacob.

Daca judecatorii Curtii Europene de Justitie vor decide ca plata ratelor la un curs diferit de cel folosit la acordarea creditului este o clauza abuziva, toti cei cu imprumuturi in franci elvetieni ar putea castiga si ei in instanta plata la cursul initial.

La o rata de 1.000 franci, reducerea va fi de 1.200 lei/pe luna. Peste 50.000 de romani s-au imprumutat in aceasta moneda, iar cele mai multe credite sunt cu ipoteca.

Ce putem obtine?

1. stabilizarea (inghetarea) cursului de schimb CHF - leu la momentul semnarii contractului, curs care sa fie valabil pentru toata perioada contractului.

2. De asemenea, va cere denominarea in moneda nationala a platilor, pe principiul din regulamentul valutar ca pretul marfurilor sau al serviciilor se plateste in moneda nationala in contractele dintre rezidenti.

Persoanele vizate

Cei care au credite in CHF stiu ca au incheiat contractele la 1,7 - 2,2 lei/CHF, iar acum au de platit dublu (3,6-4,1 lei/CHF) pentru aceeasi cantitate de moneda, plus comisioanele de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF.

"Clauza de risc valutar este o clauza abuziva, intrucat determina un dezechilibru major in relatia dintre parti - toate consecintele negative ale variatiei cursului sunt pe capul consumatorului, ducandu-l la ruina, in timp ce banca este scutita total de aceste consecinte negative

Nici macar un curs pozitiv pentru consumator nu inseamna un avantaj pentru acesta, intrucat prin alte clauze abuzive din contract, de genul dobanzilor variabile sau al comisionului de risc/administrare, banca este la adapost si de aceste consecinte negative. Or, legislatia protectiei consumatorului considera fara efect o clauza abuziva", sustine Marius Coltuc.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#imprumut franci elvetieni curs, #curs credit rate franci, #curs credit franci, #curs rate franci , #imprumut