BNR a imprumutat bancile cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de patru ori mai mare

Luni, 31 Decembrie 2012, ora 21:05
1872 citiri
BNR a imprumutat bancile cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de patru ori mai mare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 13 banci cu 4 miliarde de lei (900 milioane euro), cererea institutiilor de credit, de 17,48 miliarde de lei, depasind de peste patru ori suma disponibila.

Aceasta este a sasea saptamana consecutiva in care banca centrala a mentinut la 4 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si, totodata, a 13-a saptamana la rand in care limiteaza suma disponibila.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Saptamana trecuta, pe 24 decembrie, 17 banci au apelat la acest tip de imprumuturi. Atunci cererea cererea a fost de peste sase ori mai mare, de 25,82 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efectele negative al acestor plafonari sunt, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzile mai ridicate practicate de banci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut insa in urma cu doua saptamani pentru prima oara, intrerupand trendul de crestere inceput in luna mai. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat ale Romaniei sunt peste cele emise de tarile din regiune.

Ministerul Finantelor a atras 3,4 miliarde lei la ultima licitatie din acest an, de 11 ori peste valoarea indicativa, astfel ca fondurile atrase in lei in acest an au urcat la 58,17 miliarde lei, cu 13% peste valoarea imprumutata in 2011. Finantarile in valuta au crescut cu 62%, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#BNR imprumut banci, #bani bani BNR , #imprumut
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Ministerul de Finante se imprumuta din ce in ce mai scump adica