Gherghina: Imprumutul negociat cu BM, noua centura de siguranta

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 22:33
1349 citiri
Gherghina: Imprumutul negociat cu BM, noua centura de siguranta

Imprumutul pe care autoritatile romane il negociaza in prezent cu Banca Mondiala, cu o valoare de un miliard de euro, este o noua centura de siguranta, iar banii nu vor fi accesati decat in conditii speciale, a declarat vineri, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"Imprumutul negociat cu Banca Mondiala este o noua centura de siguranta, la fel ca si in cazul acordului preventiv cu FMI. Vom apela la aceste fonduri doar daca se deterioreaza situatia in mod accentuat pe pietele externe, iar Romania nu isi va mai putea finanta deficitul", a declarat secretarul de stat in MFP, Gheorghe Gherghina.

Acesta a precizat ca banii sunt necesari pentru finantarea deficitului bugetar si, in conditiile in care se deterioreaza situatia economica, autoritatile nu pot sta cu mainile in buzunar.

"Nu putem sta cu mainile in buzunar sa nu mai putem finanta deficitul", a spus Gherghina, adaugand ca "Nu avem probleme interne. Stam foarte bine. Daca se deterioreaza piata, ma duc si iau de la Banca Mondiala cu dobanda mica. Deficitul bugetar nu se finanteaza decat din imprumuturi si avem deficit bugetar si anul acesta si trebuie sa te asiguri ca iei aceste imprumuturi la dobanzi normale. Acesti bani vor fi trasi in 2013, 2014, 2015, pot fi trasi trei ani de acum incolo", a explicat oficialul MFP.

Gherghina a subliniat ca Romania se va incadra in deficitul de anul acesta, de 11 miliarde lei.

"Nu avem probleme cu deficitul de anul acesta, dar trebuie sa finantezi si deficite din anii anteriori, ce ajung la scadenta", a mai spus secretarul de stat in MFP.

Romania si Banca Mondiala se afla in negocieri pentru o linie de credit de 1 miliard de euro, pentru a sustine bugetul national, a declarat seful biroului pentru Romania al Bancii Mondiale, Francois Rantrua.

"Imprumutul, in valoare de 1 miliard de euro, va oferi Romaniei o protectie fiscala aditionala impotriva volatilitatii crescute de pe pietele europene", precizeaza Banca Mondiala.

In luna decembrie a anului trecut, Banca Mondiala a finalizat eliberarea unui credit de un miliard de euro, parte a unui pachet de sprijin in valoare de 20 de miliarde acordat de FMI, CE si BM.

Citeste si:
Prețurile ridicate ale energiei afectează țările în curs de dezvoltare. Banca Mondială: ”Sunt riscuri semnificative pentru inflație”
Prețurile ridicate ale energiei afectează țările în curs de dezvoltare. Banca Mondială: ”Sunt riscuri semnificative pentru inflație”
Un raport al Băncii Mondiale, publicat joi, 21 octombrie, estimează că preţurile energiei ar urma să crească în 2022, după ce au urcat cu peste 80% în 2021, alimentând riscuri...
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
DR.STRANGELOVE
rank 5
Oamenii puterii tot toaca la "centuri de siguranta"