Guvernul PSD ingroapa Romania in datorii. Vrea sa imprumute inca 15 miliarde de euro in 2018

Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 19:50
14817 citiri
Guvernul PSD ingroapa Romania in datorii. Vrea sa imprumute inca 15 miliarde de euro in 2018

Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca in 2018 are in plan sa imprumute pana la 50 de miliarde de lei de pe piata interna si 5 miliarde de euro de pe pietele externe.

"Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Ministerul Finantelor Publice are in vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in anul 2018 in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung", se precizeaza in Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Cumulat, in euro, vorbim despre peste 15 miliarde, in conditiile in care si anul acesta Guvernul a imprumutat in jur de 13 miliarde de euro, in total, de pe pietele interna si externa.

Imprumuturile de pe piata interna vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de pana la un an, inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi precum si titluri de stat pentru populatie, care sa reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piata interna, respectiv aproximativ 4 miliarde de lei.

In anul 2018, necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde de lei, iar volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi atrase de Finante este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din produsul intern brut (aproximativ 27 miliarde de lei) si de volumul datoriei de refinantat anul viitor, in suma de aproximativ 47 miliarde de lei.

"Tinand cont de obiectivul limitarii riscului valutar cat si de cel al dezvoltarii pietei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmeaza sa fie finantat in proportie de circa 75% de pe piata interna si respectiv 25% de pe piata externa", se mai arata in prospectul publicat de MFP.

Ministerul Finantelor mentioneaza, de asemenea, ca poate relansa emisiuni de titluri de stat denominate in euro pe piata interna care sa poata fi redeschise periodic, in contextul identificarii unei cereri importante pentru astfel de instrumente din partea investitorilor locali.

Volumul indicativ al emisiunilor de titluri de stat pe piata interna va fi anuntat trimestrial. Pentru primul trimestru din 2018 acest volum este cuprins intre 12 si 14 miliarde de lei, reprezentand titluri de stat care vor fi lansate pe piata interbancara.

In ceea ce priveste programul Tezaur, de emisiuni de titluri de stat destinate populatiei, in primele trei luni ale anului viitor va fi lansata o emisiune cu scadenta la 2 ani, care va avea perioada de subscriere intre 22 ianuarie si 16 februarie, si alta, cu scadenta la 3 ani si perioada de subscriere 5 - 30 martie.

Pentru anul 2017, Ministerul Finantelor a programat imprumuturi de 2,3 - 3 miliarde de euro (echivalent) de pe piata externa si de 48 - 50 miliarde de lei de pe piata interna.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...