Inspectorii Guvernului acuza nereguli la Agentia de Cadastru

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 18:06
2236 citiri
Inspectorii Guvernului acuza nereguli la Agentia de Cadastru

Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au identificat nereguli in derularea unui proiect al Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru care BIRD a imprumutat Romaniei peste 47 milioane euro, indicandu-i ca responsabili pe seful Agentiei si fostii secretari de stat Giugea si Tanczos.

Proiectul pentru care Romania a contractat un imprumut de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), in completarea sprijinului acordat de Uniunea Europeana, vizeaza estructurarea fermelor agricole si imbunatatirea capacitatii agricultorilor de a-si gestiona activele si veniturile. Data de finalizare a proiectului este 30 iunie 2013.

In urma verificarilor efectuate, inspectorii Corpului de Control au raportat la multe nereguli, precum introducerea in Manualul Operational al Proiectului a unui numar de sapte judete si 56 unitati administrativ-teritoriale noi, pentru care trebuia efectuate lucrari de inregistrare sistematica a imobilelor, fara sa fie explicate motivele acestei decizii si daca au fost respectate criteriile cantitative si calitative.

In nota de control se arata ca printre responsabilii pentru nerespectarea acestor dispozitii se afla si director general general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Mihai Busuioc.

Inspectorii arata totodata ca lista a fost modificata prin adrese comune ale Ministerului Agriculturii si Agentiei de Cadastru, nu prin ordin de ministru cum prevede legea, din partea ministerului adresele fiind semnate de fostii secretari de stat din Ministerul Agriculturii Nicolae Giugea si Barna Tanczos.

O alta concluzie este ca, pana la data controlului, ANCPI a organizat licitatii pentru inregistrarea imobilelor in doar 50 de unitati administrative dintr-un total de 153 unitati, desi proiectul trebuie finalizat pana la 30 iunie 2013, fiind incheiate contracte cu firme care deruleaza deja cu dificultate acelasi tip de lucrari.

Contractele sunt incheiate exceptand procedurile achizitiilor publice, deoarece acestea nu se aplic- atunci cand contractul este atribuit ca urmare a unei proceduri specifice unor organisme internationale.

In document se mai arata ca directorul ANCPI a aprobat conversia cartilor funciare intr-o baza de date digitala pentru peste cinci milioane astfel de carti, costul achizitiei ridicandu-se la 217 milioane lei, in conditiile in care pretul pentru fiecare pagina de scanat s-a ridicat la 4,31 lei.

Inspectorii arata ca in referatul de necesitate nu a fost prezentat modul de calcul al unui pret de 4,31 lei pentru scanarea unei pagini de carte funciara si de 43,1 lei pentru scanarea unei carti funciare vechi de minimum zece pagini.

"Valoarea de 43,1 lei estimata de ANCPI pentru scanarea unei carti funciare vechi este nejustificata in comparatie cu pretul de 64-86 lei pe care ANCPI il plateste pentru efectuarea din oficiu a tuturor lucrarilor de cadastru si carte funciara, inclusiv stocarea datelor pe suport informatic", se arata in nota de control.

Raportul a fost transmis Secretariatului General al Guvernului si Agentiei de Cadastru.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: MEDIAFAX