Ziare.com

La ce costuri imprumuta Romania 1 miliard de euro de la BIRD?

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 21:13

   

La ce costuri imprumuta Romania 1 miliard de euro de la BIRD?
Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu si seful biroului Bancii Mondiale in Romania, Francois Rantrua, au semnat marti acordul de imprumut dintre Romania si BIRD referitor la imprumutul pentru politici de dezvoltare, de 1 miliard de euro.

Imprumutul, cu optiune de amanare a tragerii, este acordat pe o perioada de 12 de ani, din care 11,5 ani perioada de gratie, la o dobanda egala cu dobanda: EURIBOR la 6 luni + o marja fixa aplicabila la data tragerii de 0,60%, conform ultimei comunicari a Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), ceea ce, in prezent reprezinta circa 1,11%, platibila semianual.

Imprumutul se va rambursa intr-o singura transa (rambursare tip bullet)pe data de 1 februarie 2024.

Banca mai percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma imprumutului platibil dupa intrarea in efectivitate a acordului de imprumut si un comision de angajament (stand-by fee) de 0,50% p.a. aplicat la suma netrasa din imprumut si platibil semianual, pana la tragerea sumelor imprumutului.

"Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de facilitare a accesului Romaniei pe pietele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pietelor financiare internationale", se spune in comunicat.

Acest credit extern se adauga la rezerva trezoreriei statului (buffer), MFP neintentionand sa utilizeze aceasta suma, deoarece soldul in valuta al trezoreriei este la nivelul convenit cu institutiile internationale, imprumutul fiind un instrument de tip preventiv.

Acordul semnat marti urmeaza recentei tranzactii de succes efectuate pe 4 septembrie de Ministerul Finantelor Publice pe piata externa de capital, prin care s-au atras 750 milioane.

Conform specificului, accesarea imprumutului este conditionata de indeplinirea unor actiuni care cuprind o serie de masuri de reforma in sectoarele finantelor publice, administrare fiscala, energie si sanatate, similare cu cele agreate in cadrul pachetului de asistenta financiara de tip preventiv incheiat cu CE, FMI si BM, dintre care cea mai mare parte sunt indeplinite.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2074 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce bufoni !!!

Cu asta se lauda Florin Georgescu .. c'a invatat dictionarul explicativ al limbajului economic la perfectie? .. trebuia sa faca filologie pentru asta, nu ASE! .. nu ne dovedeste ca s-ar deosebi de vreun predecesor cu nimic .. de imprumutat e cel mai usor .. o analiza serioasa a motivelor pentru care o facem si ceva solutii aplicabile, asta asteptam de la un ministru de finante ..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor