Oligarhii din Rusia, principalii beneficiari din salvarea Ciprului - Der Spiegel

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 21:04
2717 citiri
Oligarhii din Rusia, principalii beneficiari din salvarea Ciprului - Der Spiegel

Cipru ar putea cere in foarte scurt timp ajutor extern de la Uniunea Europeana (UE). Insa, potrivit serviciilor germane de informatii (BND), acest pachet de salvare va aduce numeroase beneficii oligarhilor din Rusia, mentioneaza cotidianul Der Spiegel.

Depozitele rusesti in Cipru se ridica la 26 miliarde de dolari, suma mult mai mare decat intreg produsul intern brut al tarii, care este de 17,8 miliarde de euro.

In raportul BND se arata ca acesti bani vor fi garantati din bani europeni, daca UE va oferi spirjin monetar micului stat european, care va fi folosit pentru a recapitaliza sistemul bancar.

De ce Rusia tot imprumuta Cipru?

"In special bogatii Rusiei, care si-au plasat banii murdari in insula mediteraneana, vor profita de acest ajutor", scrie cotidianul german Der Spiegel.

Spalarea de bani, principala problema a Ciprului

In mod oficial, spalarea de bani poate fi combatuta, in conditiile in care toate legile necesare au fost adoptate, iar institutiile s-au conformat. Cu toate acestea, implementarea noilor reguli intampina multe dificultati.

Conform serviciilor germane de informatii, aceasta practica inca se poate face in Cipru, deoarece autoritatile au permis ca rusii sa obtina cetatenia foarte usor.

In total, BND a spus ca 80 de mafioti rusi au reusit sa obtina acces in toata Uniunea Europeana, in acest mod.

"Rusii iubesc Cipru nu doar pentru vremea sa. Acolo, cutiile de scrisori sunt inca anonime, bancile tac si impozitele sunt reduse", scrie Der Spiegel.

In consecinta, un ajutor extern pentru tara insulara va fi extrem de contestat.

Opozitia de la Berlin a mentionat ca va accepta ca Cipru sa primeasca bani de la UE doar daca se indeplinesc anumite conditii.

"Nu putem folosi banii germanilor care platesc taxe pentru a garanta depozitele mafiotilor rusi", a declarat Carsten Schneider, de la Partidul Social-Democrat.

Luni dimineata, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al ministerului german al Finantelor a declarat ca aceasta chestiune a spalarii banilor murdari va fi abordata in cadrul negocierilor pe care le are Cipru cu UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru obtinerea unui plan de salvare in valoare de 10 miliarde de euro.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
cioclu_rosu1
rank 4
Aici spală banii oligarhii români Felix şi S.O.V