Ziare.com

Romania primeste de la BM 750 milioane euro pentru sanatate si asistenta sociala

Joi, 03 Februarie 2011, ora 19:11

   

Romania primeste de la BM 750 milioane euro pentru sanatate si asistenta sociala
Banca Mondiala (BM) va acorda Romaniei 750 de milioane de euro pentru doua proiecte in domeniul sanatatii si cel al asistentei sociale, cu scopul realizarii de noi reforme in aceste domenii.

Sudharshan Canagarajah, economist sef pe politici economice pentru Europa si Asia Centrala al BM, a declarat joi, la Bucuresti, ca programul de ajutor pentru bugetul de stat aflat in desfasurare va fi incheiat, adica se va vira si al treilea imprumut pentru politici de dezvoltare, de 400 de milioane de euro.

El a mentionat ca in extensia acestui program se discuta cu Guvernul implementarea altor doua proiecte.

Catalin Pauna, economistul-sef al biroului din Romania al Bancii Mondiale, a mentionat ca cele doua programe sunt in pregatire, vizeaza domeniul de asistenta sociala si cel de sanatate si se vor intinde pe mai multi ani.

Canagarajah a mentionat ca fondurile alocate sunt de 500 de milioane de euro pentru asistenta sociala si 250 milioane de euro pentru sanatate.

"Cred ca in acest stadiu ar trebui sa spunem ca acestea sunt sume indicative. In ceea ce priveste momentul in care vor fi acordate, cred ca nu vom putea sti intrucat aceste fonduri sunt conditionate de unele reforme, de preconditii", a continuat Canagarajah.

El a mentionat ca punctele de referinta din cadrul programelor, in functie de care va depinde virarea fondurilor, vor fi convenite cu Guvernul.

"Cand conditiile vor fi indeplinite, atunci se va realiza virarea banilor, astfel incat tintele vor fi stabilite pe parcursul a peste trei ani, ceea ce este normal pentru Banca Mondiala. Daca nu sunteti capabili sa indepliniti aceste conditii, atunci orizontul de timp se poate extinde", a explicat Canagarajah.

Totodata, Pauna a aratat ca aceste proiecte reprezinta un instrument diferit de imprumuturile pentru politici de dezvoltare aflate in curs de desfasurare.

"Sumele vor intra la deficitul bugetar, dar sunt in schimbul realizarii acestor masuri de-a lungul timpului. Vom realiza reforme mai profunde cu aceste instrumente. Imprumuturile pentru politici de dezvoltare merg pe principalele actiuni de politici necesare pentru rezolvarea unor probleme intr-un anumit orizont de timp si intr-un anumit sector, dar daca vrei rezultate mai profunde ai nevoie de altfel de instrumente", a spus Pauna.

Pachetul de asistenta financiara de la FMI, CE, BM si alte institutii financiare, in suma de circa 20 de miliarde de euro, include trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare totala de un miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar. Romania a primit, in luna octombrie 2009, primul imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 300 milioane euro, cu o scadenta de 14 ani si perioada de gratie de 13 ani si jumatate.

Totodata, Banca Mondiala a aprobat, al finele lunii ianuarie, eliberarea celui de-al doilea imprumut, de 300 de milioane de euro, programat initial pentru prima parte a anului trecut, dar amanat de mai multe ori din cauza ca masurile agreate pentru aprobarea acestei finantari nu au fost indeplinite.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1347 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Csecke !

ai bani de cheltuiala,birouri ,amenajati,..hai ,la munca,ca noi ne cumparam si aspirina si vom cumpara fese pentru spital.

 

UE asteapta ca justitia romana sa ba.ge la puscarie pe mari infractori politicieni romani!!!

UNDE SUNT MILIARDELE DIN REZERVA BNR CU CARE SE LAUDA ACUM CITIVA ANI JI.DANUL MASON ISARESCU???...UNDE SUNT BANII DIN PRIVATIZARILE CELOR MAI PROFITABILE FIRME DE STAT CU TOT CU CLADIRILE DIN MULTE JUDETE? CUMVA IN VILELE SI CONTURILE BANCARE ALE BANCHERILOR SI POLITICIENILOR???

Propun ca noi forumistii sa ne facem un partid cit mai repede, sa-l inregistram si sa candidam la refacerea Romaniei din cenusa in care au adus-o jefuitorii prezenti. Cine se pricepe la IT/calculatoare sa creeze un web site si sa ne inscriem toti cei care mai dorim salvarea tarii! ca presedinte l-as propune pe T.Basilic sau vom decide impreuna cind ne vom intilni in tara intr-un loc stabilit de comun acord (poate Bucuresti), mai ales ca multi dintre noi traiesc si muncesc in afara tarii, ceea ce inseamna ca suntem oameni calificati si confirmati in profesiunile noastre nu instalati pe posturi calduete cum a fost cazul Eba!!! Astept initiative, pt ca eu nu ma pricep la creare de website-uri!!!

Isarescu,

de mult a pus "spate la spate " cu Basescu,asa ca toate imprumuturile care s-au facut,la "eliberarea " lui Basescu o sa vedeti ca rezervele vor fi nule. Toti banii au fost "ciorditi" de actuala putere,noi dupa ei vom ramine cu datoriile.

Zau ?

Acesti bani vor disparea ca si magaru in ceata.Formula a fost prea des aplicata ca sa ne mai indoim. Poate ca se vor cumpara mai multe ECHIPAMENTE de inabusit REVOLTELE !
Citeva sute de milioane de cartuse,mii de mitraliere si 22 milioane de SICRIE !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor