Romania se imprumuta de la BEI pentru proiecte de avengura - O miscare inteligenta?

Marti, 12 Martie 2013, ora 14:18
3782 citiri
Romania se imprumuta de la BEI pentru proiecte de avengura - O miscare inteligenta?

Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, a intreprins o vizita in Romania, pentru a discuta cu oficialii tarii noastre despre o noua linie de credit, din care s-ar putea cofinanta mai multe proiecte de avengura.

"Sunt multe de facut in tara dumneavoastra, cu siguranta. Si este o onoare pentru mine sa fiu la Bucuresti si sa fac afaceri in Romania. Suntem aici pentru a discuta cu dvs. si Guvernul in legatura cu investitiile. Va vom sustine in continuare pentru ca s-au facut eforturi in ultimii ani", a declarat Werner Hoyer.

Seful BEI ii explica lui Basescu: Pentru absorbtie mai buna, mai multa creativitate (Video)

Seful BEI a mentionat ca institutia poate acorda Romaniei, in acest an, finantari totale de 700-900 milioane de euro, dublu fata de 2012 (335 milioane de euro), inclusiv pentru asigurarea cofinantarii proiectelor din fonduri europene.

Ce proiecte vor fi finantate

Premierul Victor Ponta a precizat ca linia de metrou Universitate-Drumul Taberei va continua cu finantare asigurata din creditul BEI si din fonduri guvernamentale, dand asigurari ca aceasta constructie nu este suspendata.

Ponta: Metroul Universitate-Dr. Taberei continua cu fonduri BEI si de la Guvern

"M-am convins exact de la reprezentantii companiilor ca nu s-a oprit nicio lucrare acolo. Necesarul de finantare pentru acest proiect va continua sa fie asigurat. In primul rand, avem in continuare inca 300 milioane de euro din creditul de la BEI, care urmeaza sa fie accesat intr-un calendar care sa se incadreze si in obligatiile noastre privind deficitul bugetar. De asemenea, e vorba de fonduri guvernamentale care sunt afectate", a sustinut prim-ministrul.

Acesta a adaugat ca valoarea totala a investitiei se ridica la 1,2 miliarde euro, suma egala cu cea necesara pentru constuctia autostrazii Bucuresti-Comarnic.

In schimb, presedintele Traian Basescu a propus, in conditiile constrangerilor bugetului de stat pe anul 2013, trei proiecte pe care le considera esentiale pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei, Canalul Siret - Baragan, Canalul Bucuresti - Dunare si hidrocentrala Tarnita (judetul Cluj), conform comunicatului publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"Proiectele suna foarte bine pe hartie si probabil o implementare a lor ar putea avea un impact major asupra economiei si mediului de afaceri. Din pacate insa, experienta ultimilor 23 de ani ne arata ca stam foarte bine la capitolul intentii si extrem de prost la capitolul realizari, cel putin la capitolul proiectelor mari de infrastructura", a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, pentru Ziare.com.

El considera ca in momentul actual, in care fluxurile de capital strain care au finantat si sustinut cresterea economica de dinainte de criza nu mai exista si probabil nu vor exista intr-o masura suficienta nici in urmatorii 2-3 ani, implementarea si nu doar anuntarea unor astfel de proiecte de infrastructura, impreuna cu continuarea restructurarii statului, pot fi motoarele relansarii cresterii economice.

"Din pacate insa, foarte probabil astfel de proiecte vor ramane insa inca multa vreme doar la capitolul intentii", a adaugat broker-ul.

Si dobanda?

Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, luni seara, la TVR 1, ca dobanda la care ne imprumutam de la Banca Europeana de Investitii este in jur de 3%, apreciind ca este una foarte buna.

"Romania se imprumuta de pe pietele de capital la cea mai mica dobanda din istoria sa. Ne-am imprumutat pe 10 ani la o dobanda de 4,5% la dolari. In aceeasi zi, Ungaria a luat 5,4%. Inclusiv astazi, ne-am imprumutat la leu de 500 de milioane de lei, cu o dobanda de 5,29%. Asta inseamna ca piata are incredere in noi. Nu este o problema sa luam aceste imprumuturi, este o problema sa gasim spatiu fiscal pentru ele", a explicat Voinea.

Marian Dusan, presedinte Romanian Business Accelerator, a salutat obtinerea acestui imprumut.

"Consider ca este un lucru imbucurator ca autoritatile se gandesc la investitii publice de anvergura. Romania are nevoie de astfel de proiecte care sa pot genera o dezvoltare in lant a economiei. Dobanda este una buna, iar BEI este o institutie cu care am mai lucrat in trecut pe proiecte importante. Cred ca trebuie sa dezvoltam parteneriatul cu BEI, mai ale ca unul dintre vicepresedintii insitutiei este Mihai Tanasescu (fost reprezentant al Romaniei la FMI - n.r.). Evident ca puteam obtine aceste fonduri si din alte surse, dar nu stiu daca la aceeasi dobanda", a declarat Marian Dusan, pentru Ziare.com.

Problemele imprumutului

Teoretic, imprumutul de la BEI este unul avantajos, insa el ar trebui facut pe baza unor prioritati si studii de impact asupra economiei. In plus, ramane problema cofinantarii de la buget si convingerea celor de la FMI si Comisia Europeana ca nu trebuie sa intre in calculul deficitului bugetar, considera Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Ponta l-a primit pe seful BEI: Creditele de la BEI, cele mai ieftine si mai serioase (Video)

"Trebuie asigurata existenta unui beneficiar avizat, exigent, reactiv care sa asigure realizarea in timp si in buget a lucrarilor. Lucrarile asumate trebuie sa aiba toate avizele emise, terenurile trebuie eliberate - inclusiv despagubirea proprietarilor - , master-planurile definitive aprobate de Parlament si nemodificate decat in cazuri exceptionale", a adaugat acesta, pentru Ziare.com.

El aminteste ca nici acum, contrar declaratiilor premierului, nu exista o lista a investitiilor pe fiecare minister si ca ele par a fi facute in continuare in mod arbitrar, determinate de puterea de negociere locala.

"Totul ar trebui sa fie componenta a unei viziuni economice pe care o cerem degeaba de ani de zile", a mai precizat Parvan.

Premierul Ponta a subliniat ca proiectele din fonduri europene raman o prioritate absoluta pentru Romania, iar creditele de la BEI sunt "cele mai ieftine si mai serioase credite si investitii in infrastructura romaneasca".

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Romania imprumut BEI, #Romania investitii BEI, #Romania vizita presedinte BEI, #imprumuturi Romania , #imprumut