Soarta Ucrainei, in mainile politicienilor - cum pot fi rezolvate problemele economice

Vineri, 14 Martie 2014, ora 19:31
1631 citiri
Soarta Ucrainei, in mainile politicienilor - cum pot fi rezolvate problemele economice
Foto: Arhiva

Asistenta financiara la nivel international promisa Ucrainiei reprezinta o sansa de care tara ar trebui sa profite pentru a-si rezolva problemele economice.

Insa eforturile vor da roade doar daca noii lideri de la Kiev sunt dispusi sa puna capat masurilor contraproductive, precum acordarea de subventii prea mari la energie, si sa creasca exporturile, scrie New York Times.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Ucrainiei s-a diminuat cu 0,3% anul trecut, dupa o crestere anemica inregistrata in 2012.

Chiar daca tara trebuie sa returneze 30 de miliarde de dolari in contul datoriei suverane, in urmatorii doi ani, sume uriase sunt pierdute din cauza subventiilor la gazele naturale, care au incurajat consumul de energie, insa au cauzat dependenta de importurile din Rusia.

Mai mult, din cauza coruptiei, oligarhii au reusit cu usurinta sa se eschiveze de la plata taxelor, iar guvernul interimar a precizat ca miliarde de dolari au fost furate de fosti oficiali si oameni de afaceri.

Exporturile, o mina de aur

Intre timp, exporturile au avut de suferit din cauza ca guvernul a refuzat sa lase grivna, moneda oficiala a Ucrainiei, sa se deprecieze in fata dolarului.

Initial, aceasta masura a fost luata pentru a controla costurile importurilor si pentru a proteja bancile de fluctuatiile cursului. Insa ea a lovit in exporturi, care au scazut cu 7,4% anul trecut, conform datelor FMI.

Abia in ultimele doua luni guvernul a lasat grivna sa se deprecieze, fapt ce a ieftinit produsele ucrainene pe pietele externe.

Cum a ajuns Ucraina in haos. Topul problemelor care au adus-o in pragul razboiului civil

Insa tara poate face mai multe in acest sens, noteaza NYT. Ucraina urmeaza sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana, document respins de fostul presedinte, Viktor Ianukovici, care a preferat intarirea legaturilor cu rusii.

Statul estic, care are o mana de lucru calificata si mult teren agricol, are potentialul de a deveni un important exportator de produse agricole si industriale, potrivit unui raport al FMI din 2012.

Printre alte reforme necesare se mai numara restructurarea datoriei externe a tarii si cresterea pretului gazelor pentru majoritatea consumatorilor. Companiile de utilitati detinute de stat taxeaza clientii cu un pret aproape de patru ori mai mic decat cel la care importa resursele.

Reducerea subventiilor la toata lumea, cu exceptia saracilor, si cresterea colectarii taxelor va aduce o suma considerabila in visteria statului, care poate fi investita in servicii publice si in dezvoltarea unor noi surse de energie, precum cea regenerabila, arata articolul citat.

Mai mult, daca va creste exporturile catre UE, Ucraina va reusi sa obtine o crestere economica si, in acelasi timp, sa reduca dependenta de Rusia, mai ales ca Vladimir Putin s-a folosit in trecut de legaturile stranse economice pentru sa sanctiona Kievul, sustine NYT.

De exemplu, Rusia a restrictionat importurile de ciocolata din aceasta tara anul trecut, iar recent a interzis carnea de porc.

Cati bani ar putea primi Ucraina

Pana acum, UE a precizat ca va oferi 15 miliarde de dolari Ucrainiei, sub forma unei asistente financiare. Pe de alta parte, o echipa a FMI negociaza cu Kievul in legatura cu un pachet de asistenta in valoare de 15 miliarde de dolari, iar Statele Unite s-au oferit sa ii acorde un miliard de dolari.

Detaliul din acordul cu Ucraina care va duce banii americanilor si europenilor direct in vistieria lui Putin

Daca se vor tine de promisiuni, atunci Ucraina va avea destul spatiu de manevra pentru a rezolva problemele economice, sustine NYT, insa soarta tarii ramane in mainile politicienilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#probleme economice Ucraina, #economie ucraina, #imprumut UE Ucraina, #imprumut Ucraina, #criza Ucraina , #imprumut