Spania plateste dobanzi mai mari decat Grecia

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 21:51
1033 citiri
Spania plateste dobanzi mai mari decat Grecia

Spania a platit mai mult decat Grecia si Portugalia pentru a vinde titluri de stat pe trei luni. Dobanzile pentru aceste imprumuturi aproape s-au dublat in ultima luna, atingand nivelul de 5,11%.

Pentru titlurile de stat grecesti pe o perioada similara, autoritatile au platit o dobanda de 4,63 procente, iar pentru cele portugheze, dobanda a fost de 4,89 procente - plasand astfel titlurile de stat spaniole drept cele mai riscante, in perceptia investitorilor, pe termen scurt, informeaza BusinessWeek.

Dobanzile pentru imprumuturile pe 10 ani au crescut pana la nivelul de 6,6 procente - considerat critic cu ceva timp in urma, inainte ca Italia sa continue sa acceseze bani din pietele financiare la dobanzi de peste 7 procente.

Analistii considera ca este mai degraba o criza de lichiditate decat una de credibilitate. Faptul ca in prezent pietele financiare duc lipsa de investitori determina o criza de lichiditate care poate parea drept un vot de neincredere cu privire la titlurile de stat spaniole. Iar lipsa de lichiditate a pietei genereaza modificari mari de pret, si nu o trecere lina intre diverse niveluri - astfel se explica cresterea brusca a dobanzilor pentru titlurile spaniole.

Autoritatile spaniole implementeaza in continuare masuri de austeritate in incercarea de a redobandi o pozitie financiara stabila. Considera, de asemenea, ca interesul pentru datoria spaniola este in continuare foarte mare, iar lucrul acesta arata increderea de fond a pietelor financiare in economia spaniola.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza financiara Spania, #criza datorii Spania, #criza datorii suverane, #dobanzi Spania , #imprumut