Ziare.com

Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 11:49

   

Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni
Analistii CFA Romania estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele luni, o rata medie a inflatiei de 3,82% in octombrie 2020 si o majorare a primei de risc a Romaniei.

"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471", se arata intr-un comunicat CFA Romania remis joi.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020/octombrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,82%.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea primei de risc a Romaniei (peste 70% dintre participantii la sondaj anticipeaza majorarea pretului CDS pentru Romania)", precizeaza sursa citata.

In luna septembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 4,8 puncte, pana la valoarea de 47,6 puncte, in timp ce, fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 2,9 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului, arata CFA Romania.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioara cu 3,6 puncte, pana la valoarea de 65,3 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, acesta a crescut cu 3,1 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 5,4 puncte, pana la valoarea de 38,7 puncte, iar comparativ cu perioada similara a anului trecut, Indicatorul a scazut cu 5,9 puncte.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica din Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

"Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai Asociatiei CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA", precizeaza sursa citata.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) si anticipatiile (pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie).

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Asociatia CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAAĊ½), calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 230 de membri.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4437 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai, cum? Doar s-a schimbat guvernul!

De-acum trebuie ca o sa curga numai lapte si miere, nu!?...:))))))))))))))))))))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor