Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 09:24
4503 citiri
Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni

Analistii financiari anticipeaza o depreciere a leului pentru orizontul de 12 luni, pana la o valoare medie de 4,8597 lei/euro, o rata medie a inflatiei de 3,6% in noiembrie 2020 si o majorare a primei de risc a Romaniei, potrivit unui sondaj realizat de CFA Romania.

"In ceea ce priveste cursul de schimb EURO/RON, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7992, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8597", se arata intr-un comunicat al Asociatiei CFA Romania.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,60%.

"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea primei de risc a Romaniei (peste 66% dintre participantii la sondaj anticipeaza majorarea pretului CDS pentru Romania). De asemenea, peste 63% dintre participantii la sondaj considera ca proprietatile imobiliare din principalele orase sunt supraevaluate", precizeaza sursa citata.

In luna octombrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut cu 6,9 puncte, fata de luna anterioara, pana la valoarea de 54,4 puncte, dar raportat la octombrie 2018, Indicatorul a scazut cu 6,1 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului, sustin analistii CFA Romania.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 0,3 puncte, pana la valoarea de 65 de puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a crescut cu 2,5 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 10,5 puncte pana la valoarea de 49,2 puncte, dar comparativ cu perioada similara a anului trecut, acest Indicator a scazut cu 7,8 puncte.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica din Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

"Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai Asociatiei CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA", precizeaza sursa citata.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) si anticipatiile (pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie).

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Asociatia CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 230 de membri.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...