Scenariul politic in care leul se va deprecia: PSD obtine scor bun in alegeri si il da jos pe Ciolos - analiza ING

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 14:39
25403 citiri
Scenariul politic in care leul se va deprecia: PSD obtine scor bun in alegeri si il da jos pe Ciolos - analiza ING
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu doar doua zile inainte de alegerile locale, scenariile politice nu lasa indiferenta piata bancara din Romania.

Intr-un raport emis vineri, analistii ING Bank evidentiaza situatia in care PSD ar obtine un scor bun in alegeri si si-ar pune in practica amenintarea ca va da jos guvernul Ciolos.

"Participantii la piata ar putea astepta, de asemenea, si rezultatul alegerilor locale din 5 iunie. Amintim ca PSD a sugerat in repetate randuri in saptamanile recente ca l-ar putea da jos pe actualul premier tehnocrat. In opinia noastra, un scor bun al PSD la aceste alegeri ar putea fi un argument pentru a urma o asemenea cale. Cu asemenea incertitudini la orizont, ne asteptam ca EUR/RON sa ramana astazi langa 4,5150", se arata in .

Pentru astazi, incertitudinile semnalate de analistii ING tin cursul in jurul 4.5150, dar ce s-ar intampla in eventualitatea in care scenariul caderii guvernului, ca urmare a obtinerii unui scor bun la alegerile locale de catre PSD, s-ar adeveri?

I-am intrebat pe reprezentantii ING daca o cadere a guvernului va duce la deprecierea monedei nationale si daca da, cat de mare ar putea sa fie scaderea?

"In cazul in care are loc o schimbare de guvern, incertitudinea duce la o depreciere a monedei nationale. In functie de scenariile alternative din acel moment, perspectivele de rezolvare a blocajului politic si impactul acestora asupra perspectivelor politicii fiscale vor varia amplitudinea unei eventuale deprecieri. In momentul de fata, este prea devreme sa venim cu o cifra concreta", ne-a explicat Ciprian Dascalu, economist-sef la ING Bank.

Prognozele ING in acest moment pentru cursul leu/euro sunt de 4,50 (iunie-2016), 4,45 (septembrie-2016), 4,40 (decembrie-2014), 4,38 (martie-2017).

Primul semnal ca PSD ar putea lua in considerare sa dea jos guvernul de tehnocrati dupa alegerile locale a venit la inceputul lunii mai si a fost dat chiar de seful social-democratilor, Liviu Dragnea.

"Sunt mai multe lucruri care ne tin sa dam jos Guvernul si voi fi foarte cinstit si foarte deschis. Inca nutresc speranta ca nu sunt eu vinovat pentru neperformanta Guvernului Ciolos. (...) Ca sa dam jos Guvernul Ciolos, trebuie sa ajungem din nou la domnul presedinte Iohannis, in care sincer nu am incredere ca va nominaliza o persoana responsabila din partea PSD-ului, de exemplu, care sa conduca guvernul.

Atunci, exista riscul sa ne trezim cu un 'guvern de tehnocrati II', care sigur nu va fi votat in Parlament, dar am putea risca sa ajungem iar intr-o instabilitate permanenta, in acest an. Asta nu inseamna ca aceasta varianta este exclusa", a declarat atunci Liviu Dragnea.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#alegeri locale PSD efecte leu, #avertisment alegeri PSD , #leu