Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Baltazar: Leul nu este interesant pentru investitori

Marti, 24 August 2010, ora 11:45
1215 citiri
Baltazar: Leul nu este interesant pentru investitori

Leul nu nu este interesant pentru investitori, iar cine isi tine economiile in lei trebuie sa stie ca inflatia va avea un impact negativ asupra acestora, este de parere analistul financiar Bogdan Baltazar.

Intrebat daca BNR va mai micsora dobanda de politica monetara in acest an, Baltazar este de parere ca Banca Centrala o pastra la nivelul actual.

"Daca ar scadea-o, sigur ca asa ar ajuta creditarea, dar ar forta dobanzile. Pe de alta parte, e vorba de protejarea leului si a paritatii lui actuale cu euro. Sunt factori de presiune asupra leului in jos. Cine tine banii in lei, cu inflatia asta de 7,8%, are impact real negativ. Leul nu este interesant, sub aspect investitional", a declarat Bogdan Baltazar, intr-un interviu pentru Bloombiz.

Specialistul este de parere si ca BNR va mentine si rezervele minime obligatorii, fiindca in piata sunt bani. Totodata, analistul a precizat ca Banca Centrala nu a sustinut nici un moment majorarea TVA.

Au vrut sa micsoreze dobanda pentru a favoriza creditarea si, in acelasi timp, se gandeau ca vor fi confruntati cu o inflatie de 4%.

"In conditiile astea, prin cresterea TVA-ului si avalansa asta inflationista, dobanda de politica monetara este una real negativa", a continuat el.

Daca BNR va creste in continuare dobanda, creditarea nu va fi relansata, considera Baltazar. "Cand cresti dobanda de politica monetara, inaspresti conditiile. Asta o faci in momentul in care economia duduie, ca pe vremea lui Tariceanu. Problemele sunt mult mai serioase decat nivelul dobanzii. Este vorba de starea agentilor economici si de perspectivele precare si incerte ale persoanelor fizice", a adaugat analistul financiar.

Potrivit lui Bogdan Baltazar, creditarea nu se poate reporni decat in masura in care agentii economici privati si persoanele fizice vor avea alte perspective, alte contracte, vor capata mai multa incredere in perspectivele lor din campul muncii.

"Pana in octombrie, noiembrie creditarea nu se va relansa.(...) Consumul trebuie incurajat. Nu nivelul dobanzilor este o problema. Firmele nu reusesc sa vina la banci cu planuri de afaceri convingatoare, cu garantii, cu contracte la export, cu contracte la intern pentru a covinge bancherul sa-i avanseze creditul", a adaugat specialistul.

"Suntem in recesiune. Nu ai cum sa te lupti pentru cresterea dobanzilor, chiar daca asta ar fi un factor, insa nu prea important in mentinerea leului. Dobanzile mai mari ar face leul mai atractiv. Ar trebui in aceasta perioada ca dobanzile sa scada.

Insa, in conditii inflationiste, intram cu dobanzile intr-un teritoriu real negativ, ceea ce descurajeaza economisirea. Dobanzile real negative nu sunt bune deloc", a conchis el.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Bogdan Baltazar, #leu investitori, #investitii lei , #leu