Afaceri de milioane in starea de urgenta. Romania a platit peste 3.000 de lei pentru fiecare persoana carantinata

de Paul Barbu , Redactor
Joi, 13 August 2020, ora 14:31

   

Afaceri de milioane in starea de urgenta. Romania a platit peste 3.000 de lei pentru fiecare persoana carantinata
3.028 de lei, atat ne-a costat fiecare persoana pe care statul roman a bagat-o in carantina, cheltuind pentru aceasta procedura de siguranta, in starea de urgenta, aproape 190 de milioane de lei.

Numarul celor care au fost carantinati s-a ridicat la 62.406 persoane la nivel national, in spatiile special amenajate pe baza de contract si in spatiile puse la dispozitie gratuit, potrivit Raportului Curtii de Conturi inaintat Parlamentului.

Cu toate acestea, desi media pe tara a cheltuielilor pentru o persoana carantinata a fost de putin peste 3.000 de lei, doua unitati administrativ teritoriale au avut costuri aproape duble. Aici este vorba despre Bucuresti si Brasov, unde cheltuielile cu carantina pentru o persoana au fost de 5.462 de lei (fiind carantinate 3.279 de persoane) si respectiv, 5.389 lei (fiind carantinate 1.003 persoane).

Mai mult, in Capitala cheltuielile in spatiile special amenajate pe baza de contract s-au ridicat la 5.309 lei pe persoana, in timp ce carantinarea in spatii puse la dispozitie in mod gratuit a costat 12.836 de lei de persoana.

La polul opus se afla Constanta, unde nu au fost carantinate decat 21 de persoane pentru care costul mediu cu carantinarea s-a ridicat la 48 de lei.
Potrivit raportului Curtii de Conturi, cele mai multe persoane au fost carantinate in judetul Bihor - 4.141, costul mediu pentru fiecare persoana ajungand la 2.931 de lei.

Bani pentru alocatia de cazareIn Raport se arata ca "din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului au fost suplimentate bugetele unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si au fost alocate fonduri de 15,638 milioane lei celor 42 de judete pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul din servicii sociale publice aflat in izolare preventiva la locul de munca, precum si pentru cheltuielile determinate de modificarea art.2 din HG nr. 201/2020 pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantina si luarea unor masuri in domeniul sanatatii, precum si pentru alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii".

In sumele de mai sus au intrat banii pentru alocatia de cazare in valoare de 230 lei/zi, care include, pe langa costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor persoanelor si a altor efecte personale ale acestora.

De asemenea s-au platit si sume in situatia in care persoana este cazata intr-un centru de carantina pus la dispozitie in mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor si a altor efecte personale ale acestora.

Raportul mai arata ca, Ministerul Sanatatii a asigurat decontarea cheltuielilor pentru carantina prin transferuri catre bugetele locale, astfel ca finantarile pentru luna martie au fost de 26,772 milioane lei, ajungand ca in luna mai cheltuielile decontate pentru luna aprilie sa fie de 134,600 milioane lei, de 5 ori mai mari.

La data de 15 martie, Romania avea deja carantinate 3.148 de persoane, urmand ca inainte de Paste, la 15 aprilie, sa avem de 12 ori mai multe persoane, peste 38.500. Numarul acestora a crescut la data de 15 mai pana la aproape 52.200.

Hotelurile nu au vrut sa negocieze costurileCurtea de Conturi mai noteaza ca "incheierea contractelor care au avut ca obiect cazarea in regim de carantina persoanelor obligate sa stea izolate, potrivit Ordonantelor militare, nu s-a efectuat in urma unei proceduri de atribuire, avand in vedere ca evaluarea din punct de vedere sanitar a spatiilor se efectua de catre Directiile de Sanatate Publica judetene, iar multi operatori economici din domeniu, care detineau spatii de cazare, nu au acceptat prestarea de servicii in conditiile impuse de situatia de urgenta".

"Chiar si pentru procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, reglementata de prev. art. 104, alin. 1, lit. c), din Legea 98/2016 privind achizitiile publice, care ar fi cea mai rapida procedura de achizitie publica, sunt necesare a fi parcurse o succesiune de activitati dintre care: intocmirea referatului de necesitate; modificarea programului anual de achizitii publice; pregatirea documentatiei de atribuire; organizarea procedurii, emiterea unei decizii cu privire la nominalizarea membrilor comisiei de negociere, identificarea potentialilor ofertanti din piata de profil, invitarea acestora la negociere", se arata in raport.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cititor ziare com
rank 5
Mai important este
Mai important este cat au intrat in buzunarele unor imbogatiti in pandemie.covidistii pricopsiti- si cat au dat para/indarat.Ca vorba aceea pandemia salveaza Romania.Asta e un bilant provizoriu important ce va urma.Prietenii stiu de ce.
Salamcusoia
rank 5
Dar ce ar fi facut parazitii PSD-Sputnik ?
.
psl-ul
rank 5
dupa ce guvernul Citu a imprumutat 100 miliarde
(sa zicem ca 30 miliarde au mers pe rostogolirea datoriei deci Lucovid a papat aproape 70 miliarde) de lei, vii si spui ca ai cheltuit 0.27% (atat inseamna 190 milioane) pe carantina (si acestia jumate au fost facturi fictive catre mafia partidului securist liberal)...si cu rest de 99.72% ce ati facut mai securisto-liberalilor....ati marit bugetul SRI, efortul pt combaterea pandemiei este comparabil cu bugetul securisto-SRI-ului, ati marit cu 40% salariile securistilor si cu 7% pensiile lor, Romania imprumuta miliarde pt a angaja protectori pt "lumea" interlopa...FBI-ul este echivalentul SRI-ului si se ocupa cu combaterea marilor organizatii criminale pe cand securistii (zecile de mii de angajati si colaboratori) la noi se ocupa cu protejarea si incurajarea acestor traficanti de vieti.....la Caracal firma de interlopi care "informa" politia si care in prima faza a trimis politia prin balarii era o firma sub tutela SRI da securisto-sri-sta
Gile
rank 5
Foarte simplu
Orice guvern care venea dupa dezastrul financiar lasat de mafia PSD se imprumuta cu aceleasi sume !
Cheltuielile de la buget comparativ cu incasarile impuneau aceste imprumuturi datorate dezastrului financiar lasat de mafia PSD !
LUPTAdeCLASA
rank 5
Rusi oligofreni, carati-va acasa !
.
DUTTY
rank 5
Si VOI transnistreni!!!
.
Gile
rank 5
Foarte simplu
Dupa 7 ani de guvernari ale mafiei PSD marea majoritate a spitalelor au management impus de mafia PSD prin slugi credincioase !
Inca din 1990 mafiotii PSD au folosit spitalele ca teren propice sifonarii banului public !
Cosmin Daniel
rank 5
Deci guvernul PNL poate fi tras la raspundere doar in 10 ani?
Sau cat timp e nevoie sa treaca ca sa fie responsabili de ce se intampla in guvernarea lor?
Gile
rank 5
Foarte simplu
PNL-ul poate fi tras la raspundere si acum si chiar m-as bucura sa existe un dosar la DNA pe aceste spete.
Insa tot ceea ce face Curtea de Conturi in acest moment se numeste campanie electorala deoarece mafiotii PSD din Curtea de Conturi (Sarbu, Badalau s.a.m.d.) nu sunt interesati decat de campanie electorala ! Mafiotii PSD stiu foarte bine ca in cazul unei anchete serioase a procurorilor la capatul anchetelor se afla mafioti PSD ! Asa ca dupa ce va trece campania electorala se va musamaliza cu mare grija totul !
Zilele acestea ma-ntrebam de ce dupa 1990 Curtea de Conturi a avut numai conducatori proveniti din mafia PSD ?
Mai mult, daca mai tineti minte, Kovesi se plangea ca DNA-ul n-a primit niciodata nici o sesizare din partea Curtii de Conturi ! De ce oare ?
z123456
rank 5
stai linistit cosmine
guvernul pnl va putea fi tras la raspundere in aceeasi perioada de timp ca si guvernele psd.
BaronulRed
rank 5
Vin rușii!
Acum ințelegeți de Sparanghel Vodă o arde zilnic cu PeSeDeul? Foarte simplu, știe ce electorat are!
Gile
rank 5
Foarte simplu
Daca tu pui botul la informatii venite de la Curtea de Conturi condusa de Sarbu & Badalau inseamna ca esti spalat pe creier rau de tot !
florika
rank 5
speranta baronului rosu
Speri matalee ca vin rusii dar speri degeaba.
z123456
rank 5
baroane, nu uita
tic-tac, tic-tac...
Comentariu inadecvat
Tot-la-vale
rank 2
Mars pe tarlaua
de unde ai venit, cu limbajul asta al tau de golan
Gile
rank 5
Foarte simplu
Daca vrei sa vezi un securist sau un iubitor de securisti uita-te in oglinda !
Parerea mea este ca tu nici macar nu stii ce-i acela un securist si mai ales ca securistii au infiinta mafia PSD in 1989 si sunt trup si suflet alaturi de mafia PSD adusa de tancurile sovietice acum 75 de ani !
Tot-la-vale
rank 2
Marele Jaf
Clientela de partid PNL=PSD a avut numai de castigat.
Mesiah
rank 5
Adica
Johannis, PNL si stapanii lor din strainatate.
Gile
rank 5
Foarte simplu
Sa-nteleg ca tu nu mai consideri Rusia ca fiind strainatate, desi stim cu totii ca Rusia este stapana mafiei PSD !
z123456
rank 5
vrei sa spui stapanii lor din vest
ca aia ai tai au stapanii in est...
Rank1
rank 5
@Tot-la-vale PSD!
Am vazut ca preferatul tau(Daniel Florea de la sec 5) l-a luat aliat pe maestrul "Chireac"...pe multi bani.
Vezi, ai pierdut trenul...acum astepti doar o marire de pensie!
Rank1
rank 5
@Tot-la-vale PSD!...iar ai aparut?
Sa vedem cum te comporti azi...sper ca civilizat!
gebeleizishelios
rank 2
ca de obicei "presa" mituita minte cu nesimtire ...
Un spital din Romania decontează 5.000 de Euro / ziua de spitalizare pentru un Asimptomatic cu Covid-19, Fara Tratament . Ințelegeți acum pentru ce e internarea forțată a asimptomaticilor?! Ăștia sunt oamenii care salvează vieți, ăștia sunt cei care pretind că ne restrang libertățile pentru binele nostru. In realitatea totul este o mare afacere care se face pe spatele tuturor, din banii tuturor! Nu-i așa că și se face greață? Facturi , decont pe https://daniel-roxin.ro/index.php/2020/07/20/socant-un-spital-din-romania-deconteaza-5-000-de-euro-ziua-de-spitalizare-pentru-un-asimptomatic-cu-covid-19-fara-tratament-intelegeti-acum-pentru-ce-e-internarea-fortata-a-asimptomaticilor-vez/
Comentariu inadecvat
Gile
rank 5
Foarte simplu
O completare : Catu s-a imprumutat chiar daca mafia PSD a lasat o economie care duduia si o situatie financiara pentru care eram invidiati de intreaga planeta !
Romania era ca o gradina inflorita in noiembrie 2019 (cand a fugit mafia PSD de la guvernare) care s-a ofilit sub guvernarea Orban !
Mai mult am auzit ca Orban si Iohannis umbla noaptea din poarta in poarta si arunca cu fiole de covid peste gard ca sa poata sa-si vanda mastile !
Ha, ha, ha!
MacGigi
rank 5
@BalonulCovid. Vad ca esti cu "cazzo" in gura tot timpul.
Sugaciule, mai las-o si tu din gura din cand in cand, nu fi atat de nesatul.
Si nu mai scuipa aici ce aspiri. Inghite !
MosG1
rank 5
Ba grajdare .....ai fost sa cureti vaccile ???
cum mai e viata ta in Elvetia , o duci bine , si e frumos ??? dar tu postezi 24/24 pe ziare de ani de zile fara sa ia NICI O ZI ABSENTA , pai nici NU SE putea , cu peste 100 de nickuri ce ti-ai facut in "ultimii " 12 ani , hahahahhah , ba filsdePute , ta mère la troya delle plus troyonne de la Planeta a facut un jeg ca tine in loc de une merrde , avvoron ratat !!!
hai mars la lins in c***r , ca asta ti- meseria
Gile
rank 5
Foarte simplu
Sa nu uitam contributia mafiei PSD la transformarea Romaniei intr-un stat al borfasilor prin mutilarea legilor justitiei!
"Fură cine poate, scapă cine vrea!". Aceasta este contribuția ideologică a mafiei PSD. Dacă vom vota in continuare mafia PSD, probabil că nu merităm să mai existăm ca stat și națiune.
Mesiah
rank 5
PNL este dusmanul poporului roman
Vrea sa ne interzica sa votam. Batranii nu vor avea voie decat la anumite ore.
Vrea sa ne interneze in spitale cu forta pentru orice, ca in lagarele de concentrare.
Ce mai poti sa spui de un partid care incalca grosolan Constitutia Romaniei, legile, democratia si orice bun simt?
Ca trage foarte tare spre extremism de tip fascist.
MacGigi
rank 5
Asa-i ca nu ai curaj sa-l numesti pe presedintele Iohannis
"nazist"? Crezi ca esti mai subtil sa numesti guvernul si presedintele "fascisti"?
Daca ai fi vorbit de Constipatia Rosie si Ciuma Rosie as fi inteles ca poti vorbi de "extremism de tip fascist". Dar as fi inlocuit "fascist" cu "comunist", ca sa fiu mai aproape de realitate.

Vremea voastra a trecut, sunteti deja cu un picior in groapa. Groapa v-ati sapat-o singuri, romanii va vor furniza caii de dric iar Diaspora si #REZIST va arunca primele lopeti de pamant pe mormantul vostru.
Comentariu inadecvat
Mesiah
rank 5
Cine zice ala este!
Tu si ai tai vedeti numai crime, razbunare, etc. in cel mai pur stil PNL. Adica vreti o dictatura, mai odioasa si mai crunta decat cea comunista.
Gile
rank 5
Foarte simplu
Pentru mafiotii pesedisti a fura si a minti este virtute.
In campania electorala nu mai pot de dragul romanilor dupa care poPulimea este uitata total timp de 4 ani cat nu mai sunt amenintati de vot !
medgidnicolai
rank 5
si uite asa
ciuma bubonica a alimentat conturile patronilor de hotelui alese pe spranceana, din banul public. si s-a suparat tare de tot, in frunte cu seful de la cotroceni, cand acesti carantinati, asimptomatici, impotriva vointei lor au fugit pe la casele lor. nu ma refer la cei dovediti pozitivi care, nu trebuiau trimisi casa.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor