De ce Romania nu are o moneda stabila

Vineri, 25 Mai 2012, ora 07:46
3309 citiri
De ce Romania nu are o moneda stabila

Deprecierea masiva a leului a fost cauzata, in principal, de situatia dificila pe plan international, insa Romania ar putea avea o moneda stabila, in ciuda socurilor externe si a economiei slabe.

Profesorul de economie la Universitatea Romano-Americana, Bogdan Glavan, considera ca leul, ca alte monede din regiune, nu are valoare in sine, aceasta fiind data de perceptia pe care o au investitorii despre tara noasta.

Curs euro - leu Recordul, spulberat: Euro, la nou maxim istoric

"Un stat poate avea o moneda solida, chiar daca are o economie slaba, pentru ca valoarea unei monede depinde, de fapt, de calitatea ei intrinseca", a mentionat acesta, pentru Ziare.com.

In viziunea sa, problema cu sistemul monetar actual este ca banii sunt din hartie, iar valoarea lor depinde doar de credibilitatea pe care o are statul in discutie.

"Sunt numeroase exemple in istorie, in secolul trecut, cand aveam monede convertibile in aur, monedele aveau aceeasi putere de cumparare si aveau aceeasi valoare", a evidentiat Glavan.

Cum va afecteaza deprecierea leului? - Sondaj Ziare.com

Insa, mai nou, tarile care au trecut prin hiperinflatie si au adoptat monede straine, precum Salvador, Serbia sau Bulgaria, au renuntat la politica monetara interna.

"Ele reprezinta un exemplu de tari cu economie slaba, dar cu moneda puternica. Problema cu Romania este ca leul este o moneda de hartie, pe care o emite banca centrala in cantitati mari, predispusa la inflatie datorita deficitelor bugetare", a mai spus Glavan.

Potrivit acestuia, toata problema cu deprecierea leului sta in estimari, adica ce gandesc investitorii legat de ce se va intampla cu moneda noastra, dat fiind ca ea poate fi terminata unilateral de catre stat si banca centrala.

"Insa daca leul ar fi o moneda solida, pe care statul nu o poate influenta in niciun fel, atunci nu ar fi nicio evolutie pe piata valutara", a conchis Glavan.

Astfel, o posibila solutie la problema devalorizarii leului ar fi introducerea monedei euro, sau al unei alte unitati monetare, independente de statul roman.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale Romane (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat ca evolutia cursului pe cateva zile nu are legatura directa cu realitatea economica, ci cu oferta de valuta, care a fost destul de scazuta din partea investitorilor straini.

El a explicat ca nu vine valuta mai multa in tara, pentru a face un echilibru la nivelul cererii noastre in crestere si din cauza asta, urca cursul.

Euro a atins, joi, un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/euro, in crestere cu 0,17 procente in comparatie cu ziua precedenta.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...