Ziare.com

Leul nou implineste 5 ani, la un nou minim istoric

de Teodor Burnar
Joi, 01 Iulie 2010, ora 07:44

   

Leul nou implineste 5 ani, la un nou minim istoric
Joi se implinesc cinci ani de la introducerea leului nou. La data de 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, a fost denominata astfel incat 10.000 lei vechi au fost preschimbati pentru 1 leu nou.

La 1 iulie 2005 a intrat in circulatie leul nou, supranumit si leu greu, care a circulat in paralel cu leul vechi pana la 31 decembrie 2006. In intervalul mentionat, moneda veche a fost inlocuita treptat cu noile bancnote si monede.

Introducerea leului nou a constituit a doua etapa a denominarii. Denominarea reprezinta actiunea de reducere a valorii nominale a insemnelor monetare.

Totodata, s-a schimbat codificarea monedei nationale, de la "ROL" (Romanian Leu) la "RON" (Romanian New). Rata de schimb intre ROL si RON este de 10.000 ROL pentru 1 RON, respectiv de 100 lei vechi pentru 1 ban nou.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In pofida efectului de rotujnire, introducerea leului nou nu a determinat majorari de preturi. Afisarea duala a preturilor cu patru luni inaintea datei de punere in circulatie a creat posibilitatea familiarizarii publicului cu noua forma si valoare a preturilor, facilitand memorarea lor si anuland totodata posibilitatea modificarilor de preturi.

Rotunjirea preturilor s-a facut conform regulilor de rotunjire precizate de ordinul Ministerului Finantelor Publice, atat in plus cat si in minus. Ca urmare, rotunjirile de preturi efectuate corect nu au condus la cresteri de preturi.

Structura numerarului din noua emisiune a cuprins si moneda de 1 ban, pe care Banca Nationala a Romaniei a produs-o in cantitati mari, tocmai pentru a se evita incercarile de rotunjire a preturilor si a se elimina justificarile agentilor economici ca nu dispun de moneda suficienta pentru rest.

Pas important spre euro

Denominarea a fost descrisa de autoritati ca o experienta de trecere spre moneda euro. Perspectiva lucrului cu campuri valorice foarte mari nemaifiind convenabila, nici manual nici in aplicatiile informatice, s-a optat pentru denominare.

Nu in ultimul rand, s-a constatat ca taierea a patru zerouri la valoarea nominala a insemnelor monetare actuale are si un efect psihologic deosebit, intalnit si in experienta altor state care au efectuat denominarea.

Existenta unui curs de schimb leu/euro exprimat cu o singura cifra inainte de virgula are un efect mai "linistitor" decat forma nnnnn lei/euro. In perspectiva adoptarii monedei unice, efectuarea denominarii a reprezentat o experienta importanta.

Astfel, trecerea la euro, un proces mult mai complex decat denominarea, se va putea realiza cu mai multa usurinta.

Leul nou a fost pus in circulatie gradual, prin unitatile BNR si ale tuturor institutiilor de credit, iar pana la 31 decembrie 2006 a circulat in paralel cu leul vechi.

La 1 ianuarie 2007 moneda veche si-a pierdut puterea de circulatie, insa este preschimbata in moneda noua pe o perioada de timp nelimitata la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune prin ordin al guvernatorului BNR.

Un an de munca pentru RON

Pentru ca leul nou sa ajunga in buzunarele romanilor a fost necesar un an de munca din partea angajatilor Bancii Centrale si a inca noua firme care s-au ocupat de importul materialelor pentru noii bani, de tiparirea si de transportul bancnotelor si monedelor. Nu mai putin de 155 de tone de bancnote din plastic si 610 tone de monede au fost puse in circulatie.

Eminescu, Blaga si Caragiale, cei mai valorosi

La momentul introducerii, leii noi au fost disponibili sub forma a patru tipuri de monede si sase bancnote. Monedele cu valorile de 1, 5, 10 si 50 de bani sunt confectionate din materiale asemanatoare cu euro.

In ce priveste bancnotele, acestea au valori de un leu (10.000 lei vechi), 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 100 lei (un milion vechi) si 500 lei (5 milioane). Bancnotele sunt mai mici, pe calibrul euro.

Marea noutate a reprezentat-o bancnota de 500 lei, care are imprimat chipul lui Eminescu. La 1 decembrie 2006, a fost pusa in circulatie bancnota de 200 de lei, cu chipul filosofului Lucian Blaga. Bancnota de 100 de lei are imprimat chipul lui Caragiale.

Oficialii BNR apreciau in 2005 ca bancnota cea mai cautata va fi cea de 50 lei noi (500.000 lei vechi), pe locul doi in topul folosirii fiind cea de 10 lei noi (100.000 lei vechi).

Leul nou, predat la cursuri speciale

In ce priveste banutii noi, oficialii BNR se asteptau ca acestia sa fie mai cautati, pe motiv ca au dimensiunile corelate cu puterea de cumparare, adica sunt mai mici si nu sunt din aluminiu care se murdareste si arata urat cand se oxideaza, ci din cupru.

Pentru a invata vanzatorii si oamenii de la ghiseu cum sa lucreze cu leul nou, Banca Centrala a organizat aproximativ 200 de seminarii la care au participat intre 35 si 100 de persoane. In total, la cursuri au luat parte peste 10.000 de functionari.

Leul, strivit de euro

Din pacate, in ziua in care implineste 5 ani, leul nou nu o duce prea bine. Moneda unica europeana a atins un nou record, miercuri, fiind cotata de Banca Nationala a Romaniei la 4,3688 lei/unitate.

Astfel, leul a ajuns la un nou minim istoric in comparatie cu euro, pierzand 0,38 la suta in comparatie cu nivelul de marti, cand un euro costa 4,3523 lei/unitate.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26407 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu toate acestea, mai exista inca destui retardati care se cred milionari in lei vechi

Sunt greu de inteles indivizii care vorbesc in mass media despre milioanele de lei vechi sau RONI

NU e mai simplu si mai corect ca acesti indivizi sa faca calculele la valorile oficiale actuale si sa le spuna simplu: lei ?!

Pentru asta chiar trebuie absolvirea unei academii ?!

 

PESTE PUTIN TIMP...

...cand o sa fie nevoie de o noua retezare de zerouri cum o sa-l mai numiti:LEUL SUPER NOU SUB UN ALT MANAGEMENT ?

se va intitula ''ultimul leu''

ORICUM,TAIAT.NETAIAT LEUL ARE UN RAGET DE PISICA MOARTA DE FOAME.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor