Leul, printre cele mai neperformante zece monede din lume

Joi, 22 Iulie 2010, ora 16:11
2556 citiri
Leul, printre cele mai neperformante zece monede din lume
Foto: Arhiva

Leul si forintul Ungariei sunt printre cele mai neperformante 10 monede din lume, arata un raport al Bancii Mondiale.

Investitorii evita aceste monede determinand scaderi si mai accentuate ale valorii lor si crescand costurile de rambursare pentru creditele ipotecare si de consum, in moneda straina.

Cea mai mare problema pentru statele foste comuniste, afectate in mod major de cea mai mare recesiune postbelica, va fi somajul foarte ridicat, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, citat de Bloomberg.

Rata somajului, in regiune a urcat pana la 10% in tarile Batice si Slovacia, placand de la o medie de 6,5% in 2008, iar numarul celor care nu au un loc de munca a crescut de la trei milioane la 4,7 milioane.

"Cu un numar de someri in crestere si numarul locurilor de munca vacante in scadere, competitia pentru ocuparea fortei de munca a crescut semnificativ in cele 10 tari foste comuniste", afirma, citat de Bloomberg, Kaspar Richter, economist al Bancii Mondiale senior pentru Europa si Asia Centrala. Acesta a comentat si randamentul foarte scazut al monedelor nationale, mai ales al forintului si leului.

In ceea ce priveste cresterea economica in aceste state foste comuniste, aceasta va avea o valoare medie de 1,7 la suta in 2010 si de 3,3% in 2011, conform previziunilor Bancii Mondiale, dupa ce media contractarii a fost de 3,6 % in 2009.

Raportul mai noteaza ca recuperarea va fi fragila si inegala, iar regiunea, in ansamblu, are nevoie sa protejeze stabilitatea sistemului bancar si sa se axeze pe reducerea deficitelor bugetare si a datoriei publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#moneda nationala, #forint, #criza economica mondiala , #leu