Leul romanesc, campionul regiunii in 2013 - analiza

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 20:51
3176 citiri
Leul romanesc, campionul regiunii in 2013 - analiza
Foto:economica.net

Desi s-a depreciat usor in 2013, leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu Euro. La finalul lui decembrie scaderea leului era de circa 0,5% comparativ cu valoarea de la inceputul anului trecut, arata o analiza Noble Securities - Romania.

In acelasi interval, Kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de Euro, Zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, Forintul a scazut cu cca 2%, Lira sterlina-cu cca 2,3%, Coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana ceha-cu aproape 9%.

"Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la Euro. Luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de Euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate (...) ", a explicat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

La nivelul intregii Europe, Lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro in 2013, moneda prabusindu-se cu cca. 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

Pentru moneda unica europeana, 2013 a fost un an pozitiv, Euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fata de Dolarul american. In decembrie, moneda unica europeana a atins maximul ultimilor 2 ani raportat la USD.

Aproape toate monedele din UE s-au apreciat in 2013 in raport cu Dolarul american, iar Leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative, avand in vedere ca la finele lui decembrie moneda nationala a inregistrat o apreciere de cca 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fata de USD.

"Asteptarile sunt mari in 2014 atat in ceea ce priveste Europa, cat si SUA (...) In ceea ce priveste Romania, evolutiile economiei locale se anunta a fi pozitive in acest an. 2014 ar putea fi insa volatil pentru moneda nationala, avand in vedere ca alegerile (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula aparitia unei instabilitati politice, care s-ar reflecta desigur in pietele financiare", a precizat Silviu Pojar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#leu evolutie 2013, #Noble Securities evolutie leu, #depreciere leu 2013 , #leu