Monedele din estul Europei vor creste in urmatorul an, dar leul se va deprecia

Joi, 10 Mai 2018, ora 12:08
7216 citiri
Monedele din estul Europei vor creste in urmatorul an, dar leul se va deprecia
Foto: Arhiva Ziare.com

Instabilitatea provocata pe piata globala de aprecierea dolarului nu va avea un efect de lunga durata asupra monedelor din Europa Centrala si de Est, majoritatea urmand sa se aprecieze in urmatoarele 12 luni, singurele exceptii urmand sa fie leul romanesc si dinarul sarbesc.

Inflatia s-a mentinut moderata in pofida cresterii economice solide si a majorarii salariilor in cea mai mare parte a Europei Centrale, care are legaturi stranse cu zona euro si este mai putin vulnerabila la fluctuatiile preturilor marfurilor comparativ cu alte regiuni emergente, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul a 30 de analisti.

Cele mai importante monede din estul Uniunii Europene au atins in aceasta luna minime ale mai multor luni fata de euro, ca efect al majorarii dobanzilor in Statele Unite si al aprecierii dolarului, evolutii care au declansat vanzari de active pe pietele emergente.

Estimarile medii facute in cursul unui sondaj care a avut loc in perioada 3-9 mai arata ca coroana ceha se va aprecia in urmatorul an cu 3% fata de euro, raportat la inchiderea tranzactiilor de miercuri, la 24,844 unitati pentru un euro.

Zlotul polonez se va aprecia, potrivit estimarilor, cu 2,2%, la 4,17 unitati pentru un euro, iar forintul unguresc cu 1,3%, la 311,36 unitati pentru un euro.

Leul romanesc si dinarul sarbesc, care in acest an au avut performante mai bune fata de restul monedelor din regiune, se vor deprecia in urmatoarele 12 luni cu 0,9%, respectiv cu 1,3%, conform previziunilor analistilor.

Amintim ca euro a ajuns, miercuri, la cel mai mic nivel din ultimele trei luni fata de leu.

Leul si dinarul s-ar putea deprecia in continuare in urmatoarele saptamani, potrivit sondajului, in timp ce coroana, forintul si zlotul se vor aprecia cu circa 1% pana la sfarsitul acestei luni.

Analistii se asteapta ca zlotul si coroana sa aiba o evolutie similara, chiar daca politicile monetare ale celor doua tari sunt divergente.

Banca centrala a Cehiei, care are cea mai scazuta tinta de inflatie din regiune, de 2%, a inceput sa majoreze dobanzile in august anul trecut.

Bancile centrale din Polonia si Ungaria au semnalat ca ar putea mentine dobanzile la minime record timp de mai multi ani.

Citeste si Isarescu, avertisment despre salarii: Inflatia va mai sta la 5%. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu noi stabilim cursul euro

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#leu depreciat, #leu dinar depreciat , #leu
Comentarii
Poza lucianp
lucianp
rank 5
Asta n-ar trebui sa-i intereseze pe ai lui Dragnea ce hot,