New York Times Isarescu: Tinta 2015 pentru euro iese din calcul. Leul, un mare avantaj

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 15:11
4611 citiri
New York Times Isarescu: Tinta 2015 pentru euro iese din calcul. Leul, un mare avantaj

Pastrarea propriei monede s-a dovedit un adevarat avantaj pentru Romania, in timp ce multe tari din zona euro se afla in recesiune, potrivit analistilor americani.

In timp ce multi economisti sunt de parere ca politica zonei euro, unde exista o singura moneda pentru 17 tari foarte diferite, a dus la problemele din Grecia, Irlanda si Spania, tarile fost-comuniste, care si-au pastrat monedele nationale, au un avantaj net si se vor gandi de doua ori inainte sa adere la euro, noteaza New York Times.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca pastrarea leului a oferit Romaniei flexibilitate in ratele de dobanda, control asupra lichiditatii si posibilitatea deprecierii monedei, pentru gestionarea deficitului. In absenta controlului asupra politicii monetare, tarile din zona euro precum Grecia sunt fortate sa se bazeze in principal pe taxare si cheltuieli.

In cazul Romaniei, spun analistii publicatiei americane, leul ieftin inseamna exporturi competitive, dar si un cost al vietii mai redus, care a atras personal calificat din tarile din zona euro in care somajul a atins cote uriase.

Desi milioane de romani plecau in Spania si Italia in cautarea unui job mai bun, in urma cu cativa ani, in prezent, rata somajului din Spania este de 25 la suta, iar in Romania de numai 7%.

Sapte din cele zece foste state comuniste din Uniunea Europeana sunt, deocamdata, in afara zonei euro. Cehia vrea sa organizeze un referendum inainte de aderare, insa cea mai devreme data tinta este 2020. Ungaria spune ca nu va adopta euro inainte de 2018, iar premierul polonez, Donald Tusk, a declarat, recent, ca euro este "complet neatragator".

Potrivit lui Isarescu, tinta de intrare in zona euro a Romaniei, 2015, nu mai intra in discutie. Totusi, el a insistat ca incercarea de a indeplini criteriile de aderare este un lucru bun.

Totusi, Romania nu a fost deloc imuna la criza. Guvernele au impus masuri de austeritate, iar problemele politice din vara, cand guvernul condus de Victor Ponta a incercat sa-l inlature pe presedintele Traian Basescu, a diminuat increderea investitorilor.

Economistii sustin ca Romania a evitat contagiunea crizei din Grecia datorita masurilor de austeritate dure impuse de FMI. Astfel, in primele noua luni din acest an, deficitul bugetar era de numai 1,2% din PIB, comparativ cu 5% in Grecia.

In plus, Romania a beneficiat si de pe urma celor aproape trei milioane de cetateni care au emigrat, dupa intrarea in Uniunea Europeana, in 2007, potrivit profesorului de economie Daniel Daianu. Astfel, rata somajului pe plan local a ramas scazuta.

Majoritatea dintre acestia nu s-au intors acasa, in ciuda crizei europene.

Astfel, companiile straine care au venit in Romania nu intentioneaza sa plece, profitand de personalul calificat si mult mai prost platit decat in vest. In Timisoara, aproape 5.000 de firme straine, inclusiv Alcatel-Lucent, Microsoft si Oracle, au investit datorita tinerilor educati.

De asemenea, Dacia, detinuta de Renault, este unul dintre cei mai mari investitori, angajand 8.000 de persoane. "In Romania, fabricile noastre nu se opresc niciodata", a spus Jerome Olive, directorul general al Dacia.

Angajatorii straini se mai bucura si de un alt avantaj: romanii nu comenteaza. "Este mai usor sa gestionezi o echipa aici. In Spania, angajatii raspund obraznic", a spus inginerul German de Marco, venit din Spania in Romania pentru a gestiona un proiect de inginerie civila de 90 de milioane de euro.

Citeste si:
Inflația nu se va diminua în vară! Managerii din economie prevăd noi creșteri de prețuri
Inflația nu se va diminua în vară! Managerii din economie prevăd noi creșteri de prețuri
Inflația nu se va tempera nici la începutul trimestrului trei, în condițiile în care managerii din economie estimează noi creșteri de prețuri în perioada mai-iulie. În același timp,...
Vin vremuri grele pentru românii cu credite! Analiștii CFA: EURO sare de 5 lei, dobânzile vor crește în continuare
Vin vremuri grele pentru românii cu credite! Analiștii CFA: EURO sare de 5 lei, dobânzile vor crește în continuare
Cursul de schimb euro/leu va depăși pragul psihologic de 5 lei în următoarele șase luni, estimează analiștii financiari certificați din România. Pe fondul inflației în creștere,...