Bitcoin infloreste in Romania, in ciuda avertismentelor guvernamentale

Luni, 04 August 2014, ora 08:56
7674 citiri
Bitcoin infloreste in Romania, in ciuda avertismentelor guvernamentale

Moneda virtuala Bitcoin se dezvolta pe un teren tot mai propice in Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, dar si una care se pregateste pentru o noua etapa de dezvoltare economica puternica. Tara e plina de companii infiintate in ultimele luni pentru Bitcoin si activitati legate de aceasta moneda.

Exista chiar si un ATM Bitcoin in Bucuresti, iar reteaua de bancomate e pe cale sa se extinda. Exista si o casa de schimb axata pe Bitcoin la Oradea care afirma ca are o baza care depaseste 2.000 de clienti inregistrati care au facut tranzactii de mai mult de un milion de euro in doar 7 luni de activitate, scrie Coin Telegraph.

Proprietarul primului bancomat din Romania, George Rotariu, spune despre noua ramura: "Este o industrie aflata in etapa de pornire. E nevoie de un cadru legislativ pentru a avea o afacere in acest domeniu".

Moneda virtuala Bitcoin, asemanata cu banii cash - Ce succes va avea in Romania si care sunt avantajele Interviu

Horea Vuscan, un politician local care detine si firma BTCEXchange, spune ca politicienii au implementat deja cateva politici in aceasta directie si ca nu mai e mult pana cand vor aparea si reglementarile.

"Suntem in discutii cu autoritatile pentru ca nu stiu unde ne potrivim, daca suntem bursa, banca sau o firma de transfer de bani", spune Vuscan. Nu exista insa un calendar.

Dar guvernul din Romania nu pare prea incantat de idee. Autoritatea de Supraveghere Fianciara (ASF) spune ca folosirea monedei Bitcoin nu este reglementata si e riscanta. Chiar si asa, inainte sa apara reglementarile, Bitcoin trebuie sa demonstreze la inceput ca are "o semnificatie economica vizibila in Romania", ceea ce ASF considera ca nu e cazul deocamdata.

De aceea, autoritatile au hotarat sa aplice doar legile europene care se refera la valutele bazate pe criptare. Problema e ca Autoritatea Bancara Europeana a sfatuit deja bancile nationale sa descurajeze monedele virtuale, in asteptarea unui cadru legal.

In iulie, Autoritatea Bancara Europeana, institutia care supravegheaza activitatea bancara in Uniunea Europeana, a indemnat bancile nationale sa descurajeze bancile de la a cumpara, pastra sau vinde monede virtuale, pana la aparitia unui cadru legal.

E totusi interesant ca, la sfarsitul anului trecut, Uniunea Europeana spunea ca va lasa activitatea de reglementare pe seama fiecareia dintre natiunile membre, un plan care desigur ca nu a mers foarte bine. In plus, Suedia a cerut ca UE sa-si clarifice pozitia in ceea ce priveste impozitarea Bitcoin.

Guvernele nationale par sa fie cel mai greu de convins in privinta valorii Bitcoin si a altor monede virtuale. O atitudine care poate fi nejustificata cand e vorba sa protejezi "oamenii", dar poate fi atribuita si anormalei influente a industriei financiare, care poate fi inlocuita de o noua tehnologie daca nu se adapteaza.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
MosGerila
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
Cine nu rișcă, nu câștigă!