BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 17:22

   

BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale
Monedele virtuale, precum Bitcoin, prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar, a transmis, miercuri, Banca Nationala Romana (BNR).

"Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica", se arata intr-un comunicat al BNR.

Moneda virtuala Bitcoin, asemanata cu banii cash - Ce succes va avea in Romania si care sunt avantajele Interviu

De asemenea, banca centrala arata ca utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de: lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate, citand datele dintr-un raport elaborat recent de catre Banca Centrala Europeana.

Retelele de pedofili folosesc Bitcoin pentru a plati filmulete cu copii abuzati

Banca Nationala a Romaniei a mai anuntat ca monitorizeaza evolutia acestor scheme de moneda virtuala din perspectiva unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar.Care sunt dezavantajele monedei virtuale

Spre deosebire de monedele nationale care sunt sustinute de bancile centrale, bitcoin este generata de un lant complex de interactiuni intre retele uriase de calculatoare din intreaga lume.

Dupa ce s-a tranzactionat la un nivel de cativa centi in primii doi ani de existenta, bitcoin a cunoscut o crestere impresionanta incepand cu 2011, ajungand la 1.100 de dolari/unitate anul trecut, inainte sa scada la 610 dolari/unitate.

Moneda a fost criticata pentru caracterul sau anonim si absenta unor reglementari, existand ingrijorari cu privire la posibila utilizare a acesteia pentru finantarea activitatilor teroriste sau a crimei organizate.

Sefa Rzervei Federale, Janet Yellen, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu poate controla o moneda care exista doar virtual, in timp ce tari precum Rusia si China au restrictionat puternic utilizare Bitcoin.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9111 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor