Cum se protejeaza un oras britanic de criza - Emite o moneda proprie (Video)

Vineri, 17 August 2012, ora 12:53
3396 citiri
Cum se protejeaza un oras britanic de criza - Emite o moneda proprie (Video)
Foto: AFP

In timp ce Marea Britanie isi pierde increderea in sistemul sau bancar si este lovita de criza din zona euro, un oras din sud-estul tarii a gasit o metoda inedita de a mentine bunastarea populatiei.

Primaria din Bristol vrea sa emita o moneda proprie, lira de Bristol, in septembrie.

Aceasta va fi folosita doar de companiile din oras, care au semnat un acord in acest sens, potrivit AFP.

Astfel, firmele pot plati taxele in lire de Bristol, iar cei 17.000 de angajati au optiunea de a-si primi salariile tot in aceasta moneda.

Autoritatile locale spera ca masura sa incurajeze dezvoltarea intreprinderilor locale si sa le ajute in lupta cu corporatiile internationale.

"Aproape 80% din capital paraseste orasul. Insa daca vom avea o moneda proprie, atunci aceasta suma va fi cheltuita in magazinele si firmele locale", a spus bancherul Ciaran Mundy, cel care a realizat aceasta schema monetara.

Locuitorii din Bristol vor putea schimba lirele de Bristol pe cele nationale la orice banca locala, la o rata de schimb stabila.

Noile bancnote vor fi protejate impotriva falsificarii gratie elementelor de siguranta. De asemenea, pe ele vor fi reprezentate atractiile locale si personalitati celebre din Bristol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Bristol emite moneda proprie, #moneda proprie oras Bristol, #lira Bristol, #moneda proprie Bristol , #moneda