Dolarul, la maxim istoric: Cine pierde, cine castiga - analiza

Vineri, 06 Martie 2015, ora 13:54
6155 citiri
Dolarul, la maxim istoric: Cine pierde, cine castiga - analiza

Dolarul a atins, vineri, un nou maxim istoric, de 4,0491 lei/unitate, iar acest lucru va conduce la scumpirea unor produse, printre care se numara si carburantii.

"Aprecierea record a dolarului din ultima perioada, precum si faptul ca exista premise fundamentale de continuare a acestei tendinte, se va reflecta, cel mai probabil, in cresterea graduala a pretului carburantilor, avand in vedere ca importurile de hidrocarburi sunt, in principal, denominate in dolari", a precizat Mihai Nichisoiu, global macro strategist la Tradeville, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Afectate vor fi si preturile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao si unele cereale, dar si diverse electrice si electronice importate din tarile din Asia de Sud-Est, inclusiv din China.

Curs euro-leu: Dolarul explodeaza - Ce se intampla cu celelalte valute

In cazul specific al bunurilor din China, este posibil ca ele sa se scumpeasca, daca nu vom vedea reduceri ale preturilor in dolari ca urmare a deprecierii yuanului.

"Aprecierea monedei americane ar trebui sa se manifeste inclusiv contra monedei unice europene, in conditiile in care performanta economiilor din zona euro va continua sa fie mediocra, iar dobanzile din interiorul blocului vor ramane exceptional de mici pentru o perioada extinsa de timp.

Romania este un importator notabil de produse si servicii din zona euro - asadar, teoretic, preturile acestora ar trebui sa scada in mod gradual. Insa Banca Nationala a Romaniei a semnalizat recent ca leul va ramane stabil in fata euro si in acest an, ceea ce inseamna ca deprecierea monedei unice europene in raport cu dolarul american nu le va aduce avantaje consumatorilor romani", potrivit analistului Tradeville.

Cine castiga

Pe de alta parte, sectorul IT ar putea beneficia ca urmare a acestei aprecieri, avand in vedere ca inregistreaza exporturi semnificative catre SUA.

"Mai mult, aceasta ar putea fi o oportunitate pe termen lung, avand in vedere faptul ca economia americana se afla intr-o pozitie favorabila, cu cresteri economice peste asteptari si o rata a somajului in scadere (la jumatate fata de maximele ultimelor decade, notate in urma cu cinci ani), iar evolutiile din lunile recente ar trebui sa fie doar debutul celui de-al treilea cel mai important val de apreciere a dolarului din istorie.

Acest lucru este important cu atat mai mult cu cat parcurgem o situatie rar intalnita in istorie, in care cele mai importante doua economii globale merg in directii opuse. Economia americana creste pe filiere structurale solide, precum revolutia sectorului energetic si competitivitatea tot mai mare a industriei locale, in timp ce economia chineza aluneca, pe fond, de asemenea, structural", se arata in analiza citata.

Ne "invadeaza" americanii? Consecinta aprecierii dolarului

America se afla acum la debutul unui ciclu economic pozitiv, in timp ce China este la finalul unui ciclu excelent care a durat peste doua decade. Alaturi de China, multe alte economii emergente care au fost atractii irezistibile pentru investitori in ultimii ani incetinesc la randul lor.

"Increzatoare in performanta economiei, banca centrala americana - Rezerva Federala - se pregateste sa anunte prima crestere a dobanzii cheie dupa 2006, dupa ce aceasta a ramas la zero in ultimii sase ani. Beneficiind de conditii economice favorabile si de dobanzi/randamente competitive, America va atrage tot mai multi investitori pe termen lung si speculatori deopotriva.

Dolarul, maxim istoric: Ce efecte vor simti romanii - Se va scumpi benzina?

Activele financiare denominate in dolar american vor deveni tot mai atractive si, pentru prima data intr-o lunga perioada de timp, banii se vor intoarce in sfarsit acasa - in America", a spus Nichisoiu.

C.P.

Citeste si:
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Sorin Cîmpeanu anunță subiecte mai simple la examenele naționale și o singură medie generală la final de an: ”Criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți, 17 mai, că subiectele la examenele naţionale - Evaluarea Naţională şi Bacalaureat - vor fi adaptate situaţiei create de criza...
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Mai mulți parlamentari au fost suprinși marți, 17 mai, în timp ce beau vin în timpul serviciului, la Senat, la ora 10:00. Parlamentarii s-au adunat în sala de ședințe a Comisiei de...
Comentarii