Germania accepta oficial moneda virtuala Bitcoin, dar o si taxeaza

Luni, 19 August 2013, ora 21:31
4053 citiri
Germania accepta oficial moneda virtuala Bitcoin, dar o si taxeaza

Ministerul de Finante al Germaniei spune, intr-o scrisoare catre un parlamentar german, ca moneda privata Bitcoin poate fi folosita legal in Germania. Insa companiile care fac afaceri cu Bitcoin vor incepe sa plateasca taxe.

Frank Schaeffer, membru al Parlamentului german, a facut public schimbul de scrisori cu Ministerul de Finante al Germaniei, in care institutia ii spune ca guvernul federal recunoaste Bitcoin ca "moneda privata", scrie The Daily Dot citand Die Welt.

Asta inseamna insa ca, de acum, finantele germane vor incepe sa taxeze tranzactiile cu Bitcoin ale companiilor germane. Odata cu acceptarea drept moneda legala, este posibil sa apara si mai multe legi pentru reglementarea acesteia.

Desigur ca cei mai multi utilizatori n-ar dori asta, deoarece mare parte din popularitate s-a cladit pe libertatea din jurul bitcoinilor. O parte din succesul acestei monede s-a datorat si lipsei de legaturi cu guvernele lumii, mai ales pentru speculatori. Ministerul german de finante spune ca totusi oamenii obisnuiti o pot folosi fara sa plateasca taxe.

In lume, moneda Bitcoin a produs reactii din cele mai diverse. In Thailanda, administratia externa de schimb valutar si departamentul de politici monetare au deceis sa interzica tranzactionarea in moneda Internetului. Motivele invocate au fost lipsa de legi care sa reglementeze bitcoinul si lipsa parghiilor de control asupra capitalului.

In America, saptamana trecuta, Bitcoin a devenit prima moneda digitala legala dupa ce un judecator american a admis ca aceasta reprezinta o valuta si ca utilizarea ei poate fi reglementata sub legea Statelor Unite ale Americii.

Decizia judecatoreasca a fost luata intr-un caz deschis de Security and Exchange Comisssion (SEC) impotriva fondului de investitii Bitcoin Savings and Trust, care a strans peste 700.000 Bitcoin din plasamente oferite si vandute in 2011 si 2012, valorand peste 4,5 milioane de dolari, potrivit cotatiilor neoficiale ale Bitcoin din acesti ani.

Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de Satoshi Nakamoto arata wikipedia.com. Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitor central.

Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care ii detine si decat o singura data.

In luna martie a anului 2013 existau peste 10.800.000 Bitcoini. La preturile curente, valoarea economiei Bitcoin este de peste 370 milioane USD.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com