Gitenstein, dezamagit ca BNR emite moneda cu Miron Cristea

Vineri, 20 August 2010, ora 23:18
5124 citiri

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, se declara "foarte dezamagit" de hotaratea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a emite moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea, precizand ca acesta a retras cetatenia unui numar de peste 225.000 de evrei romani.

"Sunt foarte dezamagit de hotararea Bancii Nationale a Romaniei de a emite moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea. Actiunile sale din perioada in care a indeplinit functia de prim-ministru, mai exact rolul avut in retragerea cetateniei unui numar de peste 225.000 de evrei romani, nu pot fi ignorate.

Ele contrazic devotamentul sau religios declarat si trebuie analizate alaturi de contributiile sale pozitive la istoria Romaniei in calitate de patriarh", a mentionat Gitenstein, potrivit NewsIn.

Acesta sustine ca multe organizatii din Romania si din Statele Unite ale Americii si-au exprimat deja dezaprobarea fata de emiterea monedei.

"Faptul ca unii dintre romani au fost surprinsi de aceste critici demonstreaza fie necunoasterea, fie insensibilitatea lor la evenimentele istorice petrecute aici, bine documentate", a mai spus Gitenstein.

Muzeul Holocaustului din Statele Unite critica Banca Centrala a Romaniei pentru ca refuza sa retraga din circulatie emisiunea numismatica in care este prezentata efigia lui Miron Cristea, fost premier al Romaniei, care a retras cetatenia evreilor inainte de al Doilea Razboi Mondial, relateaza AP.

Intr-o declaratie transmisa vineri, Muzeul Holocaustului din Washington afirma ca decizia BNR de a mentine emisiunea numismatica dovedeste "insensibilitate" fata de memoria a sute de mii de victime ale Holocaustului.

Muzeul considera ca mandatul lui Miron Cristea de premier, chiar daca a durat din 1938 pana in 1939, "a marcat inceperea unei campanii sistematice de persecutie antisemita din partea guvernelor care s-au succedat la conducerea Romaniei, ceea ce a dus la distrugerea comunitatii evreiesti din Romania in timpul Holocaustului".

Includerea lui Miron Cristea in emisiunea numismatica dedicata Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) nu este si nu poate fi legata de scurta sa activitate ca prim-ministru al Romaniei, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BNR declara ca simbolurile alese pentru aceasta emisiune dedicata dublei aniversari a Bisericii Ortodoxe Romane sunt legate intrinsec si determinant de istoria acestei institutii fundamentale a societatii romanesti, institutie care a avut un rol esential in definirea si dezvoltarea identitatii nationale si culturale a Romaniei.

Emisiunile numismatice ale BNR sunt dedicate atat personalitatilor si evenimentelor marcante din istoria Romaniei, care au contribuit decisiv la dezvoltarea societatii romanesti, a patrimoniului national de cultura si civilizatie, cat si personalitatilor si evenimentelor internationale care au marcat evolutia culturii si civilizatiei universale.

Programul este stabilit in conformitate cu competentele legale ale BNR, pe baza propunerilor scrise, trimise in prealabil de principalele institutii din viata publica romaneasca, a precizat comisia. La definitivarea programului, BNR se consulta cu Academia Romana, Biserica Ortodoxa Romana, Ministerul Culturii, Departamentul Cultelor, alte ministere, institutii guvernamentale si de cultura, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#ambasador Mark Gitenstein, #moneda BNR evrei romani , #moneda