Liderul olandez de extrema dreapta: Noi credem ca guldenul e mai sexy ca euro

Luni, 05 Martie 2012, ora 23:30
2141 citiri
Liderul olandez de extrema dreapta: Noi credem ca guldenul e mai sexy ca euro
Foto: al-amana.net

Liderul olandez de extrema dreapta, Geert Wilders, a afirmat, luni, ca tara sa trebuie sa revina la gulden, fosta moneda nationala.

"Olandezii ar putea sa devina stapanii propriilor bani, daca vom readopta guldenul", a afirmat Wilders in cadrul unei conferinte tinute la Haga, noteaza The Sunday Monday Herarld.

Aceasta idee nu va putea fi impusa in perioada imediat urmatoare, insa marcheaza o schimbare importanta privind modul in care este perceputa moneda euro, in tarile din centrul zonei euro, care doresc sa-si mentina ratingul maxim, in frunte cu Germania.

"Daca Herman van Rompuy (presedintele Uniunii Europene - n.red.) considera ca euro e sexy, noi consideram guldenul si mai sexy", a mentionat Wilders.

De asemenea, el a subliniat ideea ca "euro nu este o moneda, ci doar costa bani", acesta fiind rezultatul unui studiu comandat de formatiunea pe care o conduce, Partidul pentru Libertate.

Inconvenientele monedei unice, respectiv o incetinire a cresterii si o reducere a cheltuielilor gospodariilor, sunt mai mari decat avantajele sale, si anume o scadere a costurilor legate de ratele de schimb si o crestere a importurilor si exporturilor, argumenteaza Wilders.

Acesta sustine ca o pierdere de 51 de miliarde de euro determinata de iesirea din zona euro ar putea fi acoperita.

In plus, aceasta suma nu ar depasi banii pe care Olanda ar putea sa-i cheltuiasca pentru salvarea sau sustinerea unor tari precum Grecia, Italia, Portugalia sau Spania, respectiv peste 125 de miliarde de euro, in urmatorii 3 ani.

Olanda este una din cele 25 de tari care au semnat, saptamana trecuta, tratatul fiscal, care impune, printre altele, un deficit bugetar de 3%.

Presedintele UE a mentionat ca, pentru ca Olanda sa atinga aceasta tinta, trebuie sa mai faca niste taieri din sistemul de sanatate si din cel de pensii. "Reformele nu vor fi sub nicio forma unele de amploare", a reiterat van Rompuy.

Insa aceste vesti nu au fost bine primite de catre olandezi, care au declansat proteste de amploare.

In 2011, Olanda a avut un deficit bugetar de 4,5% din Produsul Intern Brut.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Geert Wilders Olanda, #Olanda revenire gulden, #Olanda iesire zona euro, #deficit bugetar Olanda , #moneda
Comentarii