Lupta impotriva Statului Islamic e impiedicata - Motivul la care poate ca nu te gandeai

Sambata, 29 August 2015, ora 09:10
12747 citiri
Lupta impotriva Statului Islamic e impiedicata - Motivul la care poate ca nu te gandeai
Foto: Hepta.ro

Orice criza monetara aduce cu sine consecinte usturatoare pentru tara respectiva, insa cea din Irak ar putea avea un impact dincolo de economie si piete financiare.

Prabusirea pretului petrolului a condus la o depreciere a dinarului, iar acest lucru pune presiune pe lupta impotriva Statului Islamic, arata o analiza Bloomberg.

Irakul depinde foarte mult de titei, astfel ca ieftinirea "aurului negru" a afectat finantele statului.

Rezervele valutare denominate in dolari s-au redus cu 20%, pana la 59 de miliarde de dolari, in iulie 2015, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna ca banca centrala a cheltuit foarte multi bani pentru a tine cat de cat moneda in frau.

"Asa-numita 'furtuna perfecta' din Irak va continua sa duca la scaderea cantitatii rezervelor valutare pana in momentul in care Guvernul va decide sa deprecieze dinarul. Dupa ce va lua aceasta decizie, moneda se va prabusi cu pana la 20%", a apreciat Frank Gunter, autorul cartii "Politica economica a Irakului".

De ce vrea Statul Islamic sa stearga Palmira din istorie

Iar cum petrolul e vandut ieftin, statul nu mai are la fel de multi bani ca inainte pentru a finanta militarii care lupta impotriva Statului Islamic.

Un val de depreciere la nivel global

Situatia in care se afa Irakul mareste posibilitatea ca dinarul sa fie urmatoarea moneda din tarile in curs de dezvoltare care sa aiba parte de o prabusire, dupa exemplul Chinei.

Iar criza monetara pune bete in roate eforturilor premierului Haidar al-Abadi de a recastiga teritoriile cucerite de Statul Islamic. Succesul militarilor a fost unul moderat, avand in vedere ca autoritatile s-au luptat sa gaseasca sprijin in randul comunitatii sunnite din regiunile atacate.

SUA si aliatii sau au trimis arme kurzilor din nordul Irakului, iar presedintele american Barack Obama planuieste sa mai cheltuie 700 de milioane de dolari, in 2016, in acest scop.

Consecinte si riscuri

O depreciere masiva a dinarului va creste costul vietii irakienilor, care deja protesteaza fata de coruptia la nivel inalt, taierile de curent si lipsa apei potabile.

Insa acest lucru nu se va intampla, sustine Waleed Eedi, directorul bancii centrale.

"Politica noastra este sa atingem cererea pentru dolari. Rezervele valutare nu vor fi golite, iar moneda nu se va prabusi", a dat asigurari acesta.

Banca centrala irakiana a fixat cursul valutar dolar-dinar la 1,166, insa exista tot mai multe presiuni pe acest prag. Pentru a-l sustine, rezervele valutare se vor micsora cu 45 de miliarde de dolari pana la finalul anului viitor, sustine o analiza a firmei Exotix Partners LLP.

"Autoritatile vor incerca sa mentina acest curs artificial cat mai mult posibil, dar vor fi fortati sa deprecieze moneda, pana la urma, daca presiunile vor ramane pe termen lung", a explicat Jakob Christensen, director la Exotix.

Putine optiuni

Pana acum, banca centrala a rezistat presiunii puse de Guvern pentru a tipari bani, cu scopul de a atinge tinta de deficit bugetar de 30 de miliarde de dolari.

Institutia a anuntat o vanzare de obligatiuni in valoare de 6 miliarde de dolari, care are loc dupa un influx de 1,2 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI). Sumele acestea, insa, nu sunt suficiente.

"Irakul va fi capabil sa isi finanteze deficitul inregistrat in 2015, insa batalia cu Statul Islamic si cu preturile mici la petrol continua", a transmis Ministerul Finantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Irak depreciere moneda, #Irak lupta Statul Islamic, #Irak Statul Islamic , #moneda