Moneda virtuala Bitcoin intra si in Romania: Poti face orice tranzactie in toata lumea

Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 09:51
5966 citiri
Moneda virtuala Bitcoin intra si in Romania: Poti face orice tranzactie in toata lumea

O pictorita din Romania a decis sa isi vanda tablourile folosind moneda virtuala Bitcoin, care a avut un parcurs fulminant in 2013, depasind aurul ca valoare.

Artista Stefania Nistoreanu sustine ca ea trebuie utilizata ca o moneda de schimb.

"E foarte simplu. Orice transfer bitcoin se face instant in lume. Poti sa-ti cumperi lucruri extraordinare. Poti sa-ti etalezi diverse marfuri. Masini, bijuterii, chiar si o insula exista, implicit arta", a spus pictorita, potrivit TVR.

Totusi, pana in prezent ea nu a reusit sa isi vanda creatiile prin aceasta metoda, deoarece putini romani au auzit de Bitcoin.

Nici in celelalte tari nu este foarte cunoscuta. Insa in Cipru, de exemplu, studentii pot plati cu moneda virtuala taxele la facultate, iar americanii si-au vandut apartamentele si au facut si profit.

Bitcoin se bucura de succes mai ales in randul speculatorilor, iar anul acesta valoarea sa a crescut de aproape 100 de ori. De la 10 dolari cat valora in ianuarie, a sarit la 100 in august dupa ce moneda a fost recunoscuta de Germania.

Iar in noiembrie, dupa aprecierile pozitive ale guvernatorului bancii Statelor Unite, a trecut deja de 1.250 de dolari. In decembrie, insa, moneda a scazut spre o mie de dolari, dupa ce China a interzis-o, de teama ca ar putea sponsoriza acte teroriste.

"Fanii acestei monede au sarit in sus de bucurie cand au vazut ca pretul ei s-a apropiat de cel al unciei de aur. Ei spun ca ar fi varianta electronica a aurului. Utilitatea monedei consta in abilitatea de a transfera sume de bani foarte rapid la costuri foarte mici", a explicat Claudiu Cazacu, analist financiar, la postul de televiziune citat.

Insa Bitcoin poate deveni o bula speculativa, deoarece exista riscuri majore. Cei care isi tin economiile in aceasta moneda virtuala pot pierde tot daca este abandonata in masa.

In prezent sunt in circulatie 13 milioane de monede virtuale. Ele sunt acceptate de 10.000 de comercianti ca mijloc de plata, iar numarul tranzactiilor a ajuns aproape de 25 de milioane.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...