Monedele virtuale, viitorul banilor?

Marti, 14 Mai 2013, ora 18:23
4618 citiri
Monedele virtuale, viitorul banilor?
Foto: Tech Hive

Bitcoin ar putea fi doar inceputul unei revolutii in domeniu, companii de renume urmand a imbunatati conceptul de moneda virtuala, potrivit specialistilor.

In prezent, moneda Bitcoin, creata de un hacker anonim in urma cu doar patru ani, se bucura de un imens succes. Investitorii cumpara aceasta moneda virtuala drept alternativa la monedele traditionale, sustinute de un guvern.

Astfel, pretul maxim la care a ajuns o moneda Bitcoin a fost de 266 de dolari, fata de 20 de dolari la inceputul anului. La sfarsitul lunii aprilie, nivelul a scazut la 60 de dolari/unitate, iar, ulterior, s-a stabilizat in jurul nivelul de 120 de dolari.

Strategistul pentru risc global Ian Bremmer, fondator si director executiv al Euroasia Group, cea mai mare firma de consultanta in domeniul riscul din lume, este de parere ca, in cele din urma, jucatori mai mari vor intra pe aceasta piata si vor inlatura neajusurile Bitcoin. "As fi foarte surprins daca Bitcoin va mai exista in zece ani", a spus Bremmer, citat de CNN Money.

Investitorii au inceput sa cumpere Bitcoin din doua motive. In timpul crizei bancare din Cipru, in martie, marii deponenti au fost obligati sa accepte pierderi majore si s-au luptat sa aiba acces la propriile conturi.

Din cauza masurilor luate in Cipru, prin care depozitele de peste 100.000 de euro din primele doua banci ale tarii vor fi taxate cu aproximativ 60 la suta, teama a cuprins pietele financiare, iar investitorii au inceput sa creada ca o moneda virtuala ar putea fi mai sigura.

Al doilea motiv este faptul ca investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de influenta pe care interventiile bancilor centrale le pot avea asupra monedelor traditionale.

La trei ani dupa inceperea programului de interventii in piata din partea Rezervei Federale, care a cumparat obligatiuni cu bani proaspat tipariti, si Banca Japoniei a lansat propriul sau program de achizitie de obligatiuni, insa cu o valoare de trei ori mai mare decat programul americanilor.

Drept rezultat, yen-ul s-a depreciat dramatic, ajungand la peste 100 de unitati/dolar, pentru prima data in patru ani.

Monede sustinute de marile companii

Insa Bitcoin este vulnerabila in fata unui alt tip de atacuri: din partea hackerilor. Moneda in sine este imposibil de atacat, insa in portofelele digitale care gazduiesc aceasta moneda virtuala s-au infiltrat deja hackeri. Una din cele mai mari piete de schimb pentru Bitcoin, Bitfloor, a fost inchisa, in luna aprilie, dupa ce a fost atacata.

"Bitcoin a pierdut mult din credibilitate, din cauza hacking-ului si a volatilitatii", a spus Bremmer.

Acesta crede, insa, ca o varietate mai mare de astfel de monede virtuale va aparea in urmatorii ani, sustinute de companii de renume. Un exemplu pot fi punctele American Express.

"Oamenii pot cumpara lucruri cu puncte Amex. Este o moneda reala creata de American Express pentru a permite clientilor sa poata consuma mai mult decat si-ar permite in mod normal", a explicat Bremmer.

Unul din cele mai mari magazine online din lume, Amazon, si-a lansat, la randul sau, propria moneda virtuala, numita Coins Monday. Utilizatorii o pot folosi pentru a cumpara aplicatii sau jocuri din magazinele Kindle sau Amazon Appstore.

Chiar si Facebook are ceva similar, respectiv Facebook Credit.

Totusi, bancnotele si monedele nu vor disparea prea curand. "Nu subestimati importanta banilor cash", a spus Bremmer. "Banii cash faciliteaza coruptia si exista foarte multe guverne in lume care vor evite sa lase urme pentru fiecare tranzactie pe care o efectueaza", a comentat el.

Dolarul este cea mai folosita moneda in aceste cazuri, de cele mai multe ori bancnotele de 100 de dolari. "Acest lucru are importanta si in mentinerea dolarului drept moneda de rezerva la nivel global", a conchis Bremmer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#moneda virtuala Bitcoin, #moneda virtuala Amazon, #monede virtuale , #moneda