Oficial BNR: Sunt stupefiata ca BCE vorbeste de avantajele monedelor virtuale

Joi, 26 Martie 2015, ora 15:15
3840 citiri
Oficial BNR: Sunt stupefiata ca BCE vorbeste de avantajele monedelor virtuale

Banca Nationala a Romaniei (BNR) monitorizeaza tranzactiile prin intermediul monedelor virtuale de tipul Bitcoin si avertizeaza potentialii utilizatori ca aceste forme de instrumente sunt extrem de volatile si, in timp, pot aduce riscuri semnificative utilizatorilor, sustine Ruxandra Avram, sef Serviciu monitorizare sisteme de plati si sisteme de decontare din BNR.

"Reglementarile la nivel european sunt pe masa autoritatilor europene. Citind toate documentele si incercand sa monitorizam cat putem din piata nationala sau internationala a fenomenului 'virtual currencies' (monede virtuale - n.red.) suntem si ingrijorati si preocupati. (...)

Sunt o forma de instrumente extrem de volatile care, in timp, pot aduce riscuri semnificative utilizatorilor. Prin urmare, nimeni nu are obligatia de a accepta astfel de mijloace de plata, dar nimanui nu-i este interzis sa le utilizeze si sa le detina in scopuri personale", a explicat Ruxandra Avram.

BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale

Ea a precizat, insa, ca exista si opinii cu privire la avantajele acestor scheme de plata, cu care, insa, nu este de acord.

"Personal sunt absolut stupefiata vazand cum organisme precum chiar Banca Centrala Europeana, la un moment dat, vorbesc despre avantajele utilizarii schemelor de monede virtuale in raport cu schemele care utilizeaza instrumentele de plata clasice. Cateva elemente ar fi ca sunt mult mai ieftine, nu ai nevoie de contracte incheiate cu schema respectiva, se pastreaza anonimitatea atat a emitentului cat si a beneficiarului.

Deci, pentru un necunoscator, s-ar putea ca la prima vedere, citind aceste documente sa para ca este mult mai accesibila si mai sigura o astfel de schema de plata. Speram sa nu ajungem la utilizarea in plan mai mare la nivel national a unor astfel de plati", a subliniat oficialul BNR.

Ruxandra Avram precizeaza faptul ca BNR nu recunoaste aceste tipuri de monede.

"Mesajul nostru a fost clar: vom monitoriza aceste scheme, nu le interzicem, dar nu recunoastem aceste tipuri de virtual currencies ca fiind mijloace de plata pentru ca nu intrunesc cele trei calitati ale mijloacelor de plata, respectiv nu sunt mijloace de schimb, de tezaurizare sau unitati de cont", a subliniat Avram.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Comentarii
trolheim
rank 1
Unii au ramas cu vechea mentalitate a "pitzulelor" si "sunatorilor"