Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Paradoxul dolarului: SUA au datorii colosale, dar bancnota verde solida

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 22:34
3241 citiri
Paradoxul dolarului: SUA au datorii colosale, dar bancnota verde solida
Foto: anndrei

Desi datoria publica a Statelor Unite a depasit pragul de 100% din produsul intern brut, dolarul se mentine stabil pe pietele financiare din lume. Observatorii considera ca moneda americana este solida, deoarece investitorii achizitioneaza titluri de stat americane si cererea de dolari este ridicata.

Economia americana este posibil sa alunece in recesiune, dar in acelasi timp dolarul este in crestere pe pietele de schimb valutar, in timp ce alte monede sunt in scadere, potrivit The Epoch Times.

Multi observatori sunt uimiti de aceasta contradictie aparenta. Cum se face oare ca economia SUA se afla in epicentrul unei incetiniri a cresterii economice mondiale, dar moneda sa se consolideaza?

Prima explicatie este ca dolarul american este considerat un "paradis" sigur. Bancile, companiile de asigurari, fondurile de pensii, investitorii individuali si guvernele din intreaga lume detin activele lor in diverse instrumente financiare. Stocurile de petrol sau aur, obligatiunile corporative sau guvernamentale si instrumentele pietei monetare sunt cele mai frecvente. Dar atunci cand exista un mare risc in randul investitorilor, ei prefera sa-si acopere investitiile prin titluri de stat emise de guvernul Staelor Unite.

Dar nu este economia americana aproape de faliment? De ce ar fi datoria guvernamentala americana considerata un paradis sigur? Prin achizitionarea de obligatiuni si certificate de trezorerie americane, investitorii crediteaza cu bani Washingtonul, care are nevoie de o groaza de fonduri pentru a-si plati obligatiile.

Americanii sunt cei mai putin impozitati din lumea industrializata, existand posibilitatea maririi taxelor, daca este nevoie. Problema este ca politicienii nu au cazut de acord, daca trebuie sa mareasca taxele sau sa scada cheltuielile.

Problema datoriei Americii este destul de grava, dar nu este la fel cu situatia Greciei din 2011 sau a bancii Lehman Brothers din 2008. Investitorii stiu ca, in ciuda scaderii raitingului din aceasta vara, guvernul american are mijloacele necesare pentru a-si achita datoriile.

O a doua explicatie este ceea ce se intampla atunci cand investitorii se tem de o recesiune si incep sa vanda. Veniturile financiare provenite din vanzarea acestor stocuri trebuie sa mearga undeva. Acestea sunt fie sub forma de cash sau de bonuri de trezorerie.

Si atunci, daca exista presiune asupra cererii de dolari, cursul creste. Alte valute, cum ar fi dolarul canadian, dolarul australian, coroana norvegiana, sunt mai riscante, deoarece acestea sunt expuse datorita preturilor volatile ale materiilor prime, iar economiile lor nationale sunt mult mai mici.

Yuanul chinezesc este controlat de guvernul de la Beijing si nu este o moneda negociabila, in totalitate. Alte economii emergente (Rusia, India, Brazilia) nu au o politica stabila de lunga durata.

Din cauza situatiei europene din acest moment, viitorul monedei euro este discutabil. Asadar, ca un paradox, toate acestea conduc la faptul ca Washingtonul ramane ultimul bastion de stabilitate.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#dolarul moneda americana stabila, #datoria publica SUA, #dolarul stabil pietele financiare, #dolar euro yuan, #dolar recesiune mondiala , #moneda