Razboiul valutelor: China a tras primul foc - Cum va fi afectata Romania

Vineri, 14 August 2015, ora 07:41
8610 citiri

Banca centrala a Chinei a taiat cursul de referinta al monedei locale, yuanul, care s-a depreciat brusc trei zile la rand, astfel ca "razboiul valutelor" a intrat intr-o noua etapa. Tonul a fost dat de a doua cea mai mare economie a lumii, care vrea sa reduca influenta dolarului pe pietele internationale. Insa cum va fi afectata Romania de aceasta miscare a Beijingului?

Moneda chineza a pierdut 2% in fata monedei americane, marti, cea mai mare scadere din ultimele doua decenii, iar declinul a continuat si in urmatoarele doua zile.

Desi autoritatile au dat asigurari ca acest lucru nu se va mai intampla in viitorul apropiat, situatia a ridicat cateva semne de intrebare.

BBC News atrage atentia ca decizia bancii centrale chineze, care a tinut cursul in frau pana acum, a readus in discutie termenul "razboiul valutelor".

Teoretic, miscarea ar urma sa ajute exporturile acestei tari, care se afla pe o panta descendenta. Iar acest lucru e important pentru a doua cea mai mare economie a lumii, care se bazeaza foarte mult pe castigurile obtinute de pe urma produselor vandute in afara granitelor.

In consecinta, un yuan mai slab inseamna ieftinirea exporturilor, iar companiile chineze vor castiga in ceea ce priveste competitivitatea in fata rivalilor.

Moneda de rezerva

Un alt plan al autoritatilor de la Beijing este ca yuanul sa fie inclus in cosul valutelor de rezerva al Fondului Monetar International (FMI).

Saptamana trecuta, institutia creditoare a recomandat amanarea cu un an de zile a acestui proces, pentru ca yuanul nu a demonstrat ca poate fi o moneda cu libera circulatie la nivel international.

Astfel, banca centrala a fost nevoita sa lase tranzactiile sa influenteze mai mult cotatia, remarca analistii Stratfor.

Trei ingrijorari

Dar deprecierea subita a yuanului a determinat lansarea a trei teorii importante, conform Business Insider:

  • Miscarea arata ca economia Chinei se misca mai incet decat estimarile initiale
  • Deprecieea yuanului ameninta exporturile altor tari, in special cele asiatice, dar si cresterea economica mondiala
  • Banca centrala din SUA ar putea amana cresterea dobanzii cheie, pentru ca dolarul sa reziste in fata yuanului.

Efecte pe plan global

Deprecierea yuanului va avea efecte diferite, in functie de legaturile cu China, mentioneaza publicatia Quartz.

  1. Daca conduci o companie chineza care importa bunuri, costurile tale au crescut.
  2. Daca vinzi o cantitate importanta de produse in China, atunci e posibil sa te confrunti cu o scadere a cererii, pentru ca puterea de cumparare a chinezilor s-a redus. Cel mai afectat domeniu este cel al produselor de lux.
  3. Daca conduci o companie din alta tara decat China, dar care achizitioneaza bunuri de acolo, costurile tale s-au micsorat.
  4. Daca esti ministrul de Finante al unei tari care se afla in competitie pe piata exporturilor cu China, atunci ar trebui sa te ingrijorezi, deoarece produsele natiunii tale vor fi mai putin atractive in fata celor chinezesti.

China si-a depreciat moneda fara niciun avertisment - Marii castigatori si legatura cu Apple

Ce se va intampla in Romania

Pentru a intelege mai bine efectele deprecierii yuanului pentru tara noastra, Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii firmei de brokeraj Tradeville, care ne-au raspuns la trei intrebari esentiale.

1. Ce se afla in spatele deprecierii yuanului?

Yuanul se afla de aproape un an la maxime record in fata valutelor celor mai importanti parteneri comerciali ai Chinei (dolarul american si euro, in special). Cu alte cuvinte, politica valutara chineza era prea restrictiva, odata ce este pusa in contextul unei alunecari structurale a economiei, insotite de o deteriorare a balantei comerciale. In toamna anului trecut, China a inceput sa-si relaxeze politica monetara. Marti dimineata a fost momentul unei relaxari valutare, de asemenea.

Este interesant ca Beijingul a ales sa instrumenteze o devalorizare fortata in loc sa lase piata locala sa mearga catre un yuan mai slab. Alegerea unei miscari artificiale ar putea sugera ca Beijingul doreste sa semnalizeze cat se poate de explicit ca un trend gradual de depreciere a yuanului este din acest moment dezirabil.

2. Ce efecte va avea acest lucru la nivel global?

In primul rand, anuntul Beijingului deschide calea unor deprecieri valutare in toata Asia de Sud-Est - intrucat politicile monetare/valutare din regiune raman excesiv de restrictive in raport cu realitatile si mai ales perspectivele macro puternic dependente de China. Contrastul cu SUA, acolo unde autoritatile se pregatesc sa majoreze dobanzile si tolereaza deja un dolar puternic, devine inca si mai evident - si ar putea incuraja o apreciere suplimentara a monedei americane.

3. Va fi Romania afectata?

Efectele asupra Romaniei, atat la nivelul economiei cat si la cel al pietelor locale de capital, vor fi nesemnificative. Devalorizarea anuntata a yuanului este prea mica pentru a genera efecte importante pe filiere comerciale. Aprecierea multi-anuala a dolarului va continua sa fie factorul mai important pentru relatiile noastre comerciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#razboi valute yuan dolar, #razboi valute China SUA, #razboi valutar China SUA, #depreciere yuan, #efecte depreciere yuan , #moneda