Revine Grecia la drahma? Practic, e imposibil - Iata explicatia

Joi, 02 Iulie 2015, ora 16:34
7678 citiri
Revine Grecia la drahma? Practic, e imposibil - Iata explicatia
Foto: Bank of Greece

Grecia nu este in masura sa tipareasca drahme, deoarece matritele au fost distruse, a declarat, joi, ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, pe fondul cresterii speculatiilor ca dupa referendumul de la finele acestei saptamani Grecia ar putea fi fortata sa iasa din zona euro.

"Nu avem capacitatea de a tipari drahme", a declarat Yanis Varoufakis pentru postul public de radio australian ABC.

Referendum in Grecia: Ministrul de Finante pluseaza - In ce conditii isi va da demisia

Potrivit lui Varoufakis, in 2000, cu un an inainte ca Grecia sa adere la zona euro, "una din masurile pe care a trebuit sa le luam a fost sa ne debarasam de toate matritele", in conformitate cu principiul de baza a blocului potrivit caruia "uniunea monetara este ireversibila". "Ne-am distrus matritele, nu mai avem matrite cu care sa putem tipari drahme", a spus Varoufakis, potrivit AFP.

In ultimele luni, tensiunile dintre autoritatile de la Atena si creditorii internationali au crescut, astfel ca la finele saptamanii trecute premierul Alexis Tsipras a anuntat organizarea unui referendum avand ca tema ultima oferta de acord facuta Greciei de catre creditorii sai.

Ministrul de Finante grec se bate cu caramida-n piept: Cand vrea un acord cu creditorii

Tot in interviul acordat ABC, Yanis Varoufakis a declarat ca guvernul de la Atena ar putea demisiona in caz ca majoritatea grecilor va vota la referendumul de duminica in favoarea propunerii de acord a creditorilor tarii.

Atena a trimis, marti, creditorilor o propunere oficiala de ultim moment pentru ajutor international, dar aceasta nu a fost suficienta, Grecia devenind astfel prima tara dezvoltata care a intrat oficial in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International (FMI).

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Grecia revine drahma, #Grecia intoarce drahma, #Grecia drahma, #euro Grecia drahma , #moneda