Va inlocui yuanul chinezesc dolarul american ca moneda de rezerva?

Joi, 14 Martie 2013, ora 19:24
3792 citiri
Va inlocui yuanul chinezesc dolarul american ca moneda de rezerva?
Foto: semnele timpului

Deoarece China avanseaza in topul ierarhiei economice mondiale, ea incearca sa promoveze yuanul ca o alternativa la dolarul american, care a fost o moneda de rezerva globala de la conferinta Bretton Woods din anul 1944.

In prezent, China detine aproximativ 11% din produsul intern brut la nivel mondial, peste 10% din comertul mondial si aproape 9% din totalul investitiilor straine directe, potrivit International Business Times.

Este interesant de remarcat faptul ca dintre monedele celor mai mari economii din lume, yuanul chinezesc este singura moneda care nu este de rezerva.

Economia Chinei este pe cale sa o depaseasca pe cea a Statelor Unite in mai putin de doua decenii, potrivit previziunilor facute intr-un raport emis de National Intelligence Council, un oficiu guvernamental al SUA.

"Yuanul chinezesc este in mod clar pe cale de a deveni o moneda a comertului mondial, dar capitalul restrains al tarii il impiedica sa devina o moneda de schimb", a declarat Karl Schamotta, strateg de piata la Business Solutions Western Union din Calgary, Canada.

Astazi, mai mult de 10.000 de institutii financiare fac afaceri in yuani chinezesti, crescand numarul acestora de la 900, cate erau in iunie 2011. Proportia exporturilor si importurilor realizate in yuani a crescut de aproape sase ori in ultimii trei ani, pana la 12%.

Este clar faptul ca tot mai multe firme straine care importa marfuri din China aleg sa plateasca in yuani, in special cele de pe pietele emergente.

Grupul G3 - Uniunea Europeana, SUA si Japonia - a fost cei mai important partener comercial al Chinei din ultimul deceniu. Iar cota de piata al fluxurilor comerciale ale Chinei sunt in crestere in mod constant.

Yuanul a depasit rubla ruseasca si coroana daneza, devenind a 13-a moneda cea mai utilizata pentru platile internationale.

Potrivit HSBC, o treime din totalul schimburilor comerciale ale Chinei vor fi efectuate in yauni pana in anul 2015. Economistii de la HSBC estimeaza ca yuanul chinezesc va deveni de deplin convertibila in termen de cinci ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#yuan chinezesc moneda rezerva, #previziuni yuanul chinezesc, #yuan chinezesc inlocuieste dolarul, #doalrul american moneda rezerva , #moneda
Comentarii